DRAMA AL KURDISTAN
Crònica 24/10/2011

Un terratrèmol a Turquia deixa centenars de morts

Un terratrèmol de 7,2 graus a Turquia deixa centenars de morts i ferits. La falta de mitjans i equips de salvament, juntament amb les dificultats per accedir a la zona, endarrereix el rescat de les víctimes.

Laura Díaz-roig
3 min
Un terratrèmol a Turquia deixa centenars de morts

Barcelona.Centenars de persones -entre 500 i un miler segons les estimacions- han mort a l'est de Turquia, al Kurdistan, en un terratrèmol de 7,2 graus que ahir va sacsejar la província de Van, a la frontera amb l'Iran. El sisme es va produir prop de la superfície, a tan sols cinc quilòmetres de profunditat, fet que en va multiplicar l'efecte. Així, a l'epicentre es va sentir com un terratrèmol de 8 o 9 graus a l'escala de Richter.

Els experts del Centre Sismològic Kandilli de la Universitat del Bòsfor d'Istanbul van explicar ahir que després del primer tremolor es van registrar una vintena de rèpliques d'entre 3,5 i 5,5 graus i van advertir que es podrien produir més sismes de fins a 5,7 graus.

El vice-primer ministre turc, Besir Atalay, va assegurar poc després del terratrèmol que, segons les primeres dades oficials, haurien caigut més de 35 edificis: almenys deu es van desplomar a la capital de la província de Van i entre 25 i 30 a la localitat d'Ercis, entre els quals hi ha una residència d'estudiants. A més, entre 1.000 i 4.000 edificis podrien haver patit danys irreversibles.

"No tenim ambulàncies"

La falta de material i d'equips de salvament, juntament amb la dificultat per accedir a la zona, està dificultant el rescat de totes les persones atrapades sota els edificis. "On és l'Estat, on és el govern? Hi ha centenars de persones sota els edificis en runes. Estan morint, volem que els rescatin, només això", deia ahir un veí d'Ercis, la ciutat més afectada, davant les càmeres de televisió de la NTV. La cadena va mostrar, entre d'altres, un edifici de set plantes -un dels primers a caure- on quedava molta gent atrapada. L'alcalde de la ciutat, Zülfikar Arapoglu, va explicar que hi ha "molts morts i ferits" i va demanar tendes de campanya i equips de rescat "urgentment". "No tenim ambulàncies i només hi ha un hospital", es lamentava. En aquesta ciutat de 75.000 habitants ja s'havien comptabilitzat a última hora d'ahir 50 morts i 2.000 ferits, tot i que una infermera de l'hospital va assegurar a una televisió local que havien arribat uns cent cadàvers i un miler de ferits i que el personal sanitari no donava l'abast per atendre totes les víctimes. Per fer front a les crítiques, el ministre de Sanitat del país, Recep Akdag, va assegurar que tenen 145 ambulàncies treballant, 500 membres del ministeri especialitzats, i que s'havien preparat uns 2.000 llits d'hospital per als ferits. Les autoritats de Van parlaven de més d'una cinquantena de morts només a la seva ciutat. La xifra de morts real no es podrà conèixer fins avui, ja que encara no es té informació sobre les petites poblacions de la regió, de difícil accés.

Israel ofereix ajuda

El govern israelià va oferir ahir ajuda a Turquia per fer front als danys causats pel terratrèmol, malgrat la profunda crisi diplomàtica entre els dos països. El ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, va donar instruccions al seu exèrcit perquè oferís assistència als turcs en les tasques de salvament. De la mateixa manera, l'OTAN també es va oferir en cas que fos necessari.

Entre les víctimes no hi ha, de moment, cap espanyol, segons el ministeri d'Afers Exteriors. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va expressar ahir el seu condol a Turquia i va oferir ajuda a través d'un telegrama al primer ministre, Recep Tayyip Erdogan. Altres països com França, Grècia, els EUA i la UE en el seu conjunt també s'han posat en contacte amb el govern turc.

Els països fronterers

El potent sisme també va sacsejar la capital d'Armènia, Erevan, on el terratrèmol va causar danys, tot i que es desconeix si hi ha víctimes. També es va sentir amb força al nord-oest de l'Iran -4,6 graus-, sense causar víctimes ni danys de consideració, segons els mitjans locals. L'Iran va anunciar que enviaria equips de salvament i ajuda humanitària a la zona del desastre.

stats