ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 01/11/2011

Si tu no hi vas, jo tampoc

Marc Colomer
3 min
Si tu no hi vas, jo tampoc

BarcelonaEls debats electorals són sempre punts àlgids en campanya. Tot i així, els votants catalans només en podran veure un -dos a tot estirar- amb presència de tots els caps de llista per Barcelona. L'únic debat televisat en què han confirmat que participaran la candidata del PSC al 20-N, Carme Chacón, i el cap de cartell de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, és el de TV3 de divendres 11, ineludible per tradició i influència. A tot estirar, s'hi afegirà un debat al programa de Josep Cuní de 8TV, encara per confirmar. I no se'n faran més no pas per desinterès dels mitjans tant televisius com radiofònics, que ho han intentat i no se n'han sortit. Pel PSC, és cosa de CiU. Per CiU, cosa del PSC. Els partits minoritaris ho tenen clar: Chacón i Duran volen evitar debats en què tenen més a perdre que a guanyar.

Les fonts del comitè de campanya del PSC consultades per l'ARA atribueixen la impossibilitat de fer més debats públics amb els caps de llista principalment a l'estratègia de campanya del candidat convergent. Fonts de l'equip de campanya de CiU ho venien a admetre en reconèixer que la seva prioritat passava per fer jugar Duran només a primera divisió, un debat a tres amb els candidats a la presidència del govern del PP i del PSOE, Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba. El mateix Duran, que se sap el polític més ben valorat a Espanya, encara diumenge va reptar Rajoy i Rubalcaba a un debat a tres, un terreny on el candidat de la federació voldria lluir la solvència en matèria econòmica que li atorguen totes les enquestes en contraposició als candidats socialista i popular. Així, per CiU, els debats amb els candidats catalans passen a un segon terme. Les mateixes fonts convergents, però, acceptaven que, a falta del debat a tres que anhelen -Rajoy i Rubalcaba no hi tenen cap interès-, el que no faran serà rebaixar Duran a debats sense Chacón, a qui creuen que el candidat convergent pot posar en evidència amb més o menys facilitat. El mateix argument fa servir l'equip de campanya de Chacón, que reconeix, d'altra banda, la dificultat de gestió de l'agenda de la candidata per la seva condició de ministra. I l'un per l'altre, amb més o menys acord dels responsables de les respectives campanyes, tot en l'aire.

Ara la incògnita és el debat que 8TV vol fer per tancar la campanya el 18. Duran hi assistirà si s'enregistra -en directe coincideix amb el tancament de les campanyes-. I amb presència de Duran, Chacón tindrà més difícil eludir-lo. Amb tot, l'equip del candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, també es nega a degradar el candidat per sota de Duran i Chacón, i menys ara que aspiren a situar-se per davant de CiU. Aquest escenari ja es va fer evident en el debat de 59 segons de TVE de la setmana passada. CiU hi va enviar el número sis per Barcelona, Josep Sánchez Llibre; el PSC, el tercer, Joan Rangel, i el PP el quart, José Luis Ayllón.

Només els caps de llista d'ERC i ICV, Alfred Bosch i Joan Coscubiela, han optat per participar en tots els debats a què siguin convidats. Els partits minoritaris saben que no poden perdre cap ocasió per guanyar notorietat. Encara que, com reconeixia un assessor republicà, això porta a "rebaixar-se" a contraposar els seus candidats amb segones files de PSC, CiU i PP.

stats