EMERGÈNCIES
Crònica 20/07/2011

El vent atia el primer gran foc de l'estiu

La combinació del vent i una possible negligència van provocar que l'Alt Camp patís ahir el primer gran incendi de l'estiu a Catalunya, amb unes 300 hectàrees cremades i el tall de la línia de l'AVE

Dani Revenga / Marta Català
2 min
PER TERRA I AIRE La complicada orografia de  la zona i el vent van dificultar les tasques d'extinció,  en què van participar 14 mitjans aeris.

TARRAGONA.Un incendi declarat al migdia al municipi de la Riba (Alt Camp) continuava ahir a la nit actiu després d'haver cremat prop de 300 hectàrees de vegetació, tot i que els bombers eren optimistes sobre la seva evolució. El fort vent que va bufar durant tota la jornada, amb ratxes de fins a 70 km/h, va dificultar les tasques d'extinció dels bombers, que van desplegar un ampli dispositiu format per 88 dotacions terrestres i catorze mitjans aeris, incloent-hi dos hidroavions, procedents de Saragossa i cedits per l'Estat espanyol. L'inici del foc al costat d'una pista forestal -se sospita d'una burilla de cigarreta com a possible causa- fa pensar en una negligència, i els agents rurals recollien ahir mostres per trobar indicis que permetin determinar-ho.

El focus més important de l'incendi va arribar a pocs metres del polígon industrial d'Alcover. En aquesta zona hi ha una indústria química, cosa que va obligar a activar preventivament el Plaseqcat, el Pla d'Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya, que es mantenia ahir a la nit malgrat que la direcció del vent pràcticament havia eliminat la possibilitat que les flames arribessin a aquesta zona industrial. Les mateixes fonts asseguraven que si es complien les previsions meteorològiques i la velocitat del vent continuava disminuint, el foc podria quedar extingit al llarg del matí d'avui.

L'origen de les flames

Segons els indicis amb què treballen els Bombers de la Generalitat, el foc hauria començat poc després de les dues del migdia en una pista forestal al costat de la carretera TV-7044, dins del terme municipal de la Riba. Les flames van arribar a uns cent metres del nucli urbà d'aquest municipi. Però la direcció del mestral, que bufava Francolí avall, va permetre que el foc evolucionés en direcció sud-est i s'allunyés del poble. El tècnic de Medi Ambient del Consell Comarcal de l'Alt Camp, Pep Alsina, explicava que "la proximitat dels dipòsits d'aigua del municipi ha permès que l'atac a les flames dels bombers fos més intens, especialment el dels helicòpters". L'incendi va obligar a desallotjar unes 90 persones dels campaments dels Masets i els Almogàvers, i també les naus de la paperera de Picamoixons, l'empresa Newhart i les urbanitzacions de Roques Vermelles i Mas Gassons. Per als desallotjats es va habilitar un refugi al municipi de Farena, a l'Alt Camp.

Sense alta velocitat

El tram de l'AVE entre l'estació del Camp de Tarragona i la de Lleida va quedar tallat a conseqüència de l'incendi poc abans de les 5 de la tarda. Renfe va posar en marxa un pla alternatiu, amb 40 autobusos. La companyia va admetre que 1.771 persones en trànsit i unes 3.000 que havien comprat bitllet van resultar afectades per aquesta alteració en la circulació dels combois d'alta velocitat en la línia Barcelona-Madrid. També hi va haver talls de circulació en els trens regionals entre Barcelona i Lleida. Pel que fa a les carreteres, es va haver de tallar la circulació a la C-14, entre Alcover i Vilaverd, i a la TV-7044 a la Riba.

stats