SEGURETAT CIUTADANA
Crònica 24/07/2011

El viacrucis del turista robat

Els consolats asseguren que cada dia reben més peticions per renovar passaports a causa dels robatoris a turistes. Els Mossos diuen que les denúncies han baixat un 1% a Barcelona el primer semestre.

Marta Català
3 min
FURTS A TURISTES Aquesta família de Calàbria, Itàlia, van patir un robatori al cotxe el dia que van arribar a Barcelona.

Barcelona.Pel consolat de Bèlgica, Barcelona està entre les 10 ciutats del món on es produeixen més robatoris a turistes: "La situació és preocupant, ja que l'emissió de documents d'emergència va en gran augment". I pel del Japó, l'alemany, el rus i un llarg etcètera, també. Els furts a turistes s'incrementen, segons admeten la majoria de consolats. Però, en canvi, els Mossos asseguren que en el primer semestre de l'any han registrat un lleuger descens (d'un 1%) en robatoris a Barcelona respecte l'any passat. No passa el mateix al metro, on les denúncies sí que han pujat més d'un 3%. Sigui com sigui, l'any 2010 es van produir 113.437 furts a la capital catalana, dels quals 32.043 van ser constitutius de delicte i 81.393 de falta, segons dades dels Mossos.

Els robatoris a turistes es concentren precisament a les zones amb més afluència turística. Així, Barcelona i les zones costaneres de Catalunya es converteixen en els llocs preferits dels furtadors: "La diferència amb altres èpoques de l'any és que a l'estiu, els lladres aprofiten les platges per robar-hi", explica el subcap de la Regió Metropolitana de Barcelona, Antoni Vergés. Aquest comandament policial creu que les dades no evidencien una situació tan preocupant: "No anem tan malament. És més la percepció o el ressò mediàtic. Sí, hi ha molts furts, però també vénen molts milions de persones". Salou, Lloret de Mar i altres poblacions costaneres també són destins escollits pels lladres aquest estiu.

Robatoris en autopistes

Els turistes denuncien els robatoris de passaports a les seves ambaixades. Un de cada tres viatgers amb vol Bèlgica-Barcelona que es posa en contacte amb el consolat necessita un passaport nou per robatori. L'any passat en van emetre 318 i des de l'1 de gener fins al 15 de juliol n'han expedit 198.

Des del consolat afirmen que "del que més es queixen els turistes és dels carteristes i dels robatoris a l'autopista". Recomanen que cal extremar les mesures a la carretera i vigilar amb les bandes organitzades de lladres a la zona dels peatges: "En cas que hi hagi un impacte d'una pedra contra el cotxe, aconsellem que no aturin el vehicle, i encara menys quan un altre cotxe fa senyals que té un problema".

Amb tot, els belgues insisteixen que els agrada Barcelona. És el cas d'una turista de 21 anys, estudiant d'empresarials, que en el seu segon dia a la ciutat va ser víctima dels lladres: "No me n'he adonat i m'han obert el bolso".

Estrebades i furts als hotels

Els Mossos alerten que els turistes i els catalans vagin amb compte amb les seves pertinences a les platges, al metro i al carrer, tot i que també s'han registrat robatoris als hotels, explica el consolat rus: "Ens preocupen; s'ha d'estar alerta". També assenyala que els amoïnen "els robatoris a turistes amb armes blanques i vandalisme". Segons fonts del consolat, observen que els compatriotes cada vegada demanen més passaports per poder tornar a casa. "El nombre creix cada dia", afirmen. Des de l'1 de juny, han expedit 127 passaports. Durant l'any, el consolat n'ha comptabilitzat uns 400.

A la pàgina web del consolat d'Itàlia aconsellen que es vigilin els objectes personals mentre es passeja per la ciutat. El dia que el Severio i la seva família van arribar a Barcelona procedents de Calàbria, Itàlia, els van obrir el cotxe i els van robar. La Maria, la Rossana i el seu nòvio, el Joseph, el Severio i la seva dona Franca s'allotjaran fins dimecres en un hotel del Born. Dimecres passat van sortir a passejar per la plaça de Catalunya i van aparcar a la vora del carrer Princesa. "Van obrir el cotxe i es van emportar la motxilla amb l'iPhone i el passaport", expliquen. Els lladres van fugir i la família del Severio va acabar a la comissaria dels Mossos de la plaça de Catalunya: "És el nostre primer dia aquí i no he vist res, encara, però es pot dir que ja ens han fastiguejat les vacances".

El mètode de la taca

Durant els primers sis mesos de l'any, del percentatge total de robatoris a japonesos, un 30% (60 casos) s'han produït al metro, seguit dels punts turístics més importants amb un 20% (40 casos). Al carrer i a la platja s'han registrat 34 casos. Val a dir que aquestes dades fan referència als llocs on el consolat té jurisprudència, és a dir, Catalunya, Illes Balears i València, "tot i que la major part de delictes es produeixen a la ciutat de Barcelona", va esmentar el consolat. Els japonesos desglossen per mètodes els robatoris de què són víctimes. Així, destaquen un nombre important de furts amb el mètode la taca, en què el furtador taca la víctima i mentre li fa saber què ha passat, un altre li roba la cartera.

Els consolats destaquen la bona coordinació i col·laboració amb els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana. De fet, des d'aquest cap de setmana els Mossos també patrullen conjuntament amb la policia local barcelonina al metro de la ciutat per tal de prevenir els robatoris. Una iniciativa que reforçarà el dispositiu policial d'estiu amb patrulles uniformades i de paisà, que ja és habitual cada any coincidint amb l'època vacacional.

stats