PRIMÀRIES REPUBLICANES
Crònica 18/09/2011

La victòria de Bosch reforça Junqueras

Doble aval per als nous líders d'ERC. La militància del partit va avalar de manera aclaparadora, amb una participació modesta, Oriol Junqueras i Marta Rovira, però també el seu candidat per al 20-N.

Marc Colomer
3 min
Les noves cares d'erc Oriol Junqueras, president, Marta Rovira, secretària general, i Alfred Bosch, candidat al 20-N, van comparèixer ahir satisfets a la seu d'ERC després d'haver estat ratificats per la militància. A partir d'ara ells seran la nova imatge d'ERC, tot i que al Parlament el protagonisme continuarà sent del duet format per Joan Puigcercós i Anna Simó.

Barcelona.Cap contratemps. Aquesta era la sensació que es respirava majoritàriament ahir a la seu nacional d'ERC (amb desembarcament excepcional de la potent federació de Barcelona) en conèixer-se els resultats de les primàries per triar president i secretària general, però sobretot per escollir entre Alfred Bosch o Joan Ridao per al cap de cartell del 20-N. L'historiador Alfred Bosch es va imposar a l'ara secretari general i portaveu al Congrés, Joan Ridao, en rebre el suport del 65,8% de la militància -amb una participació modesta del 44,8%-, davant el gens menyspreable 30,7% que va recollir Ridao.

El 92,1% dels militants que van anar a votar van avalar la presidència d'Oriol Junqueras, i el 90% la secretaria general de Marta Rovira. L'autèntic aval per als nous líders, però, va ser la victòria a la tercera urna del qui fou portaveu de BCN Decideix. Bosch era el candidat de la nova direcció, i no ho tenia fàcil davant un Ridao de fonaments sòlids, solvència contrastada i suports creixents. Si bé l'elecció de Bosch genera dubtes encara entre destacats dirigents integrats a l'executiva de Junqueras -ahir al carrer Calàbria s'hi veien cares que no mostraven precisament alegria-, el cert és que esdevé un plus de legitimitat també pel procés de ruptura del partit amb el seu passat més immediat. Amb la tria de Bosch, la militància republicana ha legitimat l'aposta per la renovació profunda no només de cares, sinó també d'estratègies.

Ridao tanca files

Ridao va comparèixer després dels victoriosos Junqueras, Rovira i Bosch. Va sortir amb Joan Tardà per posar-se al "servei" de la nova direcció i dels militants. "Alfred Bosch és el meu candidat", va afirmar en un gest conciliador, per insistir que garantiran la cohesió interna. Ara la nova direcció haurà de moure fitxa per buscar la integració. Res fa pensar en càrrecs orgànics en la direcció -Junqueras ahir ho va deixar entreveure amb prou claredat-, però queda oberta la inclusió en les llistes del 20-N. De fet, Junqueras va reiterar ahir, malgrat que de manera menys clara, l'oferiment perquè Joan Ridao sigui el dos de Bosch, cosa que ja va rebutjar. L'altra possibilitat que han sondejat dirigents d'ERC és que el dos i ara home de confiança de Ridao, Joan Tardà faci tàndem amb Bosch. Junqueras va "tornar" a posar ERC "al servei del país", va elogiar la "generositat" de dirigents com Puigcercós -ahir va evitar ser a la seu nacional- i es va mostrar "encantat" de "tenir a prop" Ridao. Bosch va convidar l'entorn de l'encara secretari general a integrar-se en el seu projecte, "o com a mínim a ajudar". Va tornar a parlar del "somni de la llibertat nacional i la justícia social, indestriables", i es va comprometre a fer que ERC sigui a Madrid un "partit útil" que es "planti" per Catalunya. Les prioritats: independència fiscal i govern de les infraestructures en el camí cap a la independència política.

La secretària general en funcions va considerar ahir que la militància havia "avalat" l'aposta "molt forta per la suma i la unitat" i per superar les dinàmiques caïnites. El cert és que amb Bosch, més avesat als fronts patriòtics que deplora Ridao -partidari d'obrir camp per l'esquerra-, ERC s'obre a forjar enteses amb altres organitzacions independentistes.

Reagrupament s'ofereix

El Reagrupament de Joan Carretero no va trigar ni un minut a posar-se a disposició d'ERC per buscar una candidatura unitària per al 20-N. "Les converses mantingudes amb Oriol Junqueras avalen la proposta de coalició a les pròximes eleccions". La segona part del procés de catarsi a ERC, al congrés de l'1 d'octubre.

stats