PROTESTA SOCIAL AL REGNE UNIT
Crònica 09/08/2011

La violència s'intensifica i s'estén arreu de Londres

La capital britànica viu per tercer dia consecutiu disturbis arreu de la ciutat amb enfrontaments entre els joves i la policia. El caos ha obligat David Cameron a tornar de les vacances per afrontar la crisi.

Ariadna Matamoros
3 min
Forts aldarulls Agents de la policia s'enfronten a un grup de joves al barri de Hackney, ahir.

Barcelona.Londres viu per tercer dia consecutiu una onada de violència arreu de la ciutat amb disturbis entre la policia i grups de joves. Ahir a la tarda hi va haver aldarulls als districtes d'Islington, Hackney i Woodgreen, al nord de la capital britànica, i als districtes de Peckham i Lewisham, al sud-est de la ciutat. Els incidents més forts van tenir lloc a Hackney. Les imatges aèries d'aquest districte mostraven enfrontaments entre els joves i els més de 200 agents mobilitzats a la zona, enmig de carrers fumejants per la crema de cotxes i mobiliari urbà. Segons un periodista de la BBC, l'esclat de violència a Hackney es va originar arran de l'escorcoll aleatori d'un jove que va acabar en no res.

L'amenaça de nous brots violents durant la nit va obligar Scotland Yard a reforçar els efectius i recomanar a comerços i institucions que tanquin portes com a mesura preventiva. La mateixa escena es repetia ahir en diferents zones de Londres. Policies bloquejant els principals carrers de diverses barriades i joves encaputxats i amb passamuntanyes amb actitud desafiant davant dels agents, causant desperfectes en diferents infraestructures urbanes, cotxes i comerços.

Ahir al vespre, el comissari de policia Tim Godwin va instar els pares a contactar amb els seus fills per permetre a la policia fer la seva feina. Godwin va afegir que les accions d'"uns pocs" estaven "marginant comunitats senceres". Scotland Yard, tocada pel cas de les escoltes il·legals de Murdoch, criticada per la seva reacció violenta en les últimes manifestacions d'estudiants a finals de l'any passat i que ha vist disminuït també el seu pressupost, no viu un dels seus moments més plàcids.

Tot va començar dissabte a la nit al districte de Tottenham -una de les àrees més deprimides al nord de la ciutat-, on va tenir lloc una manifestació pacífica com a rebuig a la mort del jove negre Mark Duggan, de 29 anys, en mans de la policia durant un tiroteig. Els primers aldarulls van començar el mateix dissabte al vespre després de la marxa pacífica i diumenge es van estendre arreu de la capital britànica. Actes de bandalisme i pillatge es van desencadenar diumenge a la nit als districtes d'Enfield, Walthamstow i Brixton, i en diferents zones del centre de Londres. Llavors van aparèixer les primeres pors que l'onada de violència s'escampés més enllà de la capital britànica, i ahir es va tenir constància del primer incident fora de la ciutat. A Birmingham, al nord de Londres, alguns individus van assaltar diferents botigues del centre de la ciutat i hi van trencar finestres i hi van cometre actes de pillatge.

Reacció tardana

Amb la majoria de la classe política britànica de vacances, la ciutat s'ha vist immersa en una situació caòtica que ha obligat els polítics a reaccionar, tard segons els crítics, i donar la cara davant els aldarulls en cadena que viu la capital del país.

La crisi va obligar la secretària de l'Interior, Theresa May, a tornar de vacances. May va aterrar a Londres ahir i es va reunir amb els responsables de la policia. En una compareixença, la secretària de l'Interior va oferir un balanç de 215 detinguts arran dels disturbis, 25 dels quals amb càrrecs. Un total de 35 policies han resultat ferits. May va dir que els disturbis són "totalment inacceptables" i va afirmar que la policia s'estava preparant per reaccionar amb rapidesa davant de qualsevol rebrot de violència que hi pogués haver ahir a la nit.

També de vacances, l'alcalde de Londres, Boris Johnson, va condemnar la "violència sense sentit" dels últims tres dies. Està previst que Johnson torni a Londres avui per "fer-se càrrec" de la crisi que viu la ciutat.

Per la seva banda, el primer ministre britànic, que també està de vacances, a Itàlia, va manifestar a través d'un dels seus portaveus que els responsables dels actes de violència i de pillatge "s'hauran d'afrontar a les conseqüències dels seus actes". Cameron també va anunciar a última hora que tornarà a Londres per gestionar la crisi.

Qui sí que va visitar ahir Tottenham va ser el vice-primer ministre britànic, Nick Clegg, des d'on va assegurar que els disturbis deixaran "grans cicatrius" als diferents barris de Londres i que el govern britànic "s'ha de comprometre activament en tots els nivells de la crisi".

Crit de ràbia

Però, com s'explica aquest esclat de fúria? La majoria dels analistes citats per la premsa britànica coincideixen a afirmar que l'elevada taxa d'atur entre els joves d'aquests districtes marginals, juntament amb les fortes retallades que el govern de Cameron ha dut a terme en els serveis socials d'aquestes barriades, són el principal detonant dels aldarulls. L'atur endèmic colpeja amb duresa la joventut i crea un clima de frustració i ràbia que s'afegeix al rebuig contra l'actuació policial, ja que els joves es queixen de l'arbitrarietat dels escorcolls que viuen diàriament. "El que està passant no és una qüestió de raça, religió o classe... Es tracta dels que se senten exclosos", deia a Reuters Mike Hardy, director de l'Institut de Cohesió de Comunitats de Londres.

stats