MÚSICA
Cultura 24/03/2011

Els Manel arriben al número 1 de la llista de vendes estatal

Els Manel venen 10.000 exemplars en una setmana de 10 milles per veure una bona armadura i es converteixen en el primer grup de pop que arriba al número 1 de la llista de vendes estatal amb un disc en català.

Marta Salicrú
3 min
Avui, CONCERT SORPRESA El quartet Barceloní -a la foto, al restaurant Hermanos Nájera II de Barcelona,  un dels seus preferits- celebraran l'èxit de 10 milles per veure una bona armadura  amb un concert a la Salamandra de l'Hospitalet que van anunciar ahir al vespre.

Barcelona.Els Manel han fet història. El quartet de Barcelona ha arribat al número 1 de la llista oficial de vendes espanyola després de vendre en una setmana 10.000 exemplars del seu segon àlbum, 10 milles per veure una bona armadura , que es va editar el 15 de març.

Fins ara només dos artistes s'havien aconseguit situar al capdamunt de la llista de vendes estatal amb discos cantats en català: Joan Manuel Serrat i Lluís Llach. Tots dos ho han aconseguit dues vegades: Llach dos anys consecutius, amb Barcelona, gener de 1976 (1976) i Campanades a morts (1977), i Serrat amb Pel meu amic (1974) i, més recentment, amb D'un temps, d'un país (1996). Però des de feia quinze anys cap disc cantat en català no era número 1 de la llista de vendes que elabora des dels anys cinquanta Promusicae, l'associació que reuneix els productors musicals espanyols. I si tenim en compte que tant Llach com Serrat són cantautors, això converteix Manel en el primer grup de pop que ho aconsegueix.

A punt per engegar la gira

"Gràcies a tots els que ho heu fet possible!", deia el comunicat que va enviar ahir el grup informant dels bons resultats de la primera setmana de 10 milles per veure una bona armadura a les botigues. La notícia arriba, a més, en un moment molt oportú: quan falten pocs dies per a l'inici oficial de la gira de presentació del disc, aquest dissabte al Teatre Bartrina de Reus, un concert per al qual no queden entrades des de setmanes abans de la sortida del nou àlbum. El quartet celebrarà aquest èxit de vendes amb un concert sorpresa -el van anunciar ahir al vespre- aquesta nit a la sala Salamandra de l'Hospitalet de Llobregat.

De fet, ahir Guillem Gisbert, Martí Maymó, Roger Padilla i Arnau Vallvé estaven tancats amb pany i forrellat fent els últims assajos per "acabar de preparar bé els concerts de la gira", deia Arnau Maymó, cap de premsa del grup. "Tenim ganes de fer concerts, perquè entre una cosa i una altra fa un any llarg que no en fem; i evidentment tenim ganes que surtin bé", afirmava Arnau Vallvé, bateria i productor del nou disc, en una entrevista que va publicar TimeOut dies abans de la sortida de l'àlbum.

Després de l'estrena a Reus aquest dissabte, els Manel continuaran presentant el nou disc durant l'abril i el maig en teatres de tot Catalunya, amb cinc dates consecutives al Teatre Romea de Barcelona, per a les quals tampoc no queda cap seient lliure. De fet, de la gairebé vintena de concerts que tenen programats d'aquí a finals de maig, només queden entrades per als concerts a Vilanova de Bellpuig (16 d'abril), Lleida (10 de maig), Tàrrega (13 de maig), Madrid (16 de maig) i Palma (26 de maig). De cara a l'estiu també tocaran en festivals com el PopArb d'Arbúcies (8 de juliol), l'Embassa't de Sabadell (9 de juliol) i el Sons del Món de Roses (16 de juliol).

El fenomen

"Que passi això és perfecte", afirmava Guillem Gisbert a TimeOut pel que fa a tots els concerts que van exhaurir les entrades abans fins i tot que el nou disc sortís a la venda. "Però si està passant això és gràcies al primer disc". "Potser els concerts que es tanquin després de la sortida del disc ja no tindran les entrades exhaurides", feia broma Roger Padilla. Però s'equivocava. Després de la sortida del disc, els Manel no només han continuat exhaurint entrades. També han venut una pila de discos.

És difícil preveure quants discos arribaran a vendre de 10 milles pe veure una bona armadura, però el quartet va vendre més de 30.000 exemplars del seu debut, Els millors professors europeus (2008), en un camí lent però segur fins al Disc d'Or. Per posar-lo en relació amb altres èxits de vendes: Els Amics de les Arts van vendre 17.000 exemplars del seu segon treball, Bed & Breakfast (2009), mentre que el disc més venut de l'any passat a Espanya, segons dades de Promusicae, va ser Via Dalma , del sabadellenc Sergio Dalma, l'únic del qual es van vendre més de 100.000 exemplars, a molta distància del segon disc més venut, Hijo de la luz y de la sombra , de Joan Manuel Serrat, que no va arribar als 70.000. Una altra dada: Via Dalma es va passar deu setmanes a dalt de tot de la llista de vendes i va vendre més de 100.000 exemplars. Per tant, si el nombre de vendes es va mantenir constant, Dalma hauria venut 10.000 discos cada setmana. Els mateixos que ha venut Manel en set dies.

stats