POLÍTICA CULTURAL
Cultura 25/11/2011

Pepe Serra dirigirà el MNAC

El projecte de Pepe Serra s'ha imposat per unanimitat als altres dos finalistes del concurs per dirigir el MNAC. La Junta de Museus haurà de confirmar la proposta que li ha fet arribar el patronat del museu.

Antoni Ribas Tur
2 min
GESTOR I HOME D'IDEES  Serra abandona el Picasso després d'aconseguir més autonomia per al museu.

BARCELONA.Les travesses s'han complert. Els rumors constants que convertien Pepe Serra en nou director del MNAC es van confirmar ahir a la tarda. El patronat de la pinacoteca va anunciar que ha proposat l'actual director del Museu Picasso per dirigir el centre seguint el veredicte unànime del comitè d'experts encarregat d'avaluar les candidatures presentades al concurs internacional convocat per cobrir la vacant deixada per Maite Ocaña.

El patronat del MNAC va prendre la decisió ahir en una reunió extraordinària que va estar presidida, com a vicepresident, pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Narcís Serra, president del patronat i oncle del candidat guanyador, no hi va assistir, i hores després va comunicar al president de la Generalitat la seva renúncia formal a la presidència del màxim òrgan de govern del museu. L'exalcalde de Barcelona ja s'havia retirat del procés de selecció. La comissió de valoració que es va constituir el 8 de novembre la va presidir Miquel Roca i Junyent, president de la fundació privada Amics del MNAC. Tot apunta que el polític i advocat serà el nou president del patronat. Ara la Junta de Museus ha d'aprovar la proposta del patronat. Tot seguit, el govern de la Generalitat nomenarà el nou director. Molt probablement Pepe Serra es convertirà en director del MNAC abans de Nadal.

El comitè d'experts ha destacat la capacitat de Serra de "combinar les idees amb la pràctica de la gestió, presentant un cos teòric modern molt necessari per al MNAC, així com d'establir ponts de diàleg amb les institucions museístiques no només de la ciutat i del territori sinó de caire internacional" i ha considerat que Serra és "un professional amb la capacitat per liderar el canvi de paradigma que el MNAC ha d'afrontar en els principis del segle XXI".

Al concurs per a la direcció del MNAC s'hi van presentar 17 candidats: 10 homes i 7 dones. Una dotzena procedeixen de Catalunya, 4 de la resta de l'Estat espanyol i 1 de l'estranger. Entre aquests candidats hi havia 7 persones amb experiència com a directors de museu i 4 procedents de l'administració pública. En una primera fase, el comitè en va seleccionar 7 i, més tard, va triar 3 finalistes, als quals va demanar un guió del seu projecte de gestió del museu i se'ls va fer una entrevista personal. El comitè d'experts va estar format per Miguel Zuzaga, director del Museo del Prado; Maria Bolaños, directora del Museu Nacional d'Escultura; Bartomeu Marí, director del Macba; Josephine Matamoros, directora del Museu d'Art Modern de Ceret; Eduard Carbonell, director del MNAC entre el 1994 o el 2005, i Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador de l'art.

Poc després de l'anunci del patronat, el Museu Picasso va fer públic que un cop la candidatura sigui aprovada per la Junta de Museus i Pepe Serra sigui nomenat per la Generalitat iniciarà els tràmits per convocar un concurs internacional per escollir nou director.

stats