RETRAT D'UNA ICONA CONTEMPORÀNIA
Cultura 25/10/2011

Steve Jobs, tota una vida sentint-se escollit

Steve Jobs ja té una biografia oficial, que no estalvia els passatges més controvertits d'una vida intensa. El creador d'Apple encarna tant la passió de l'emprenedor com l'obsessió del geni.

àlex Gutiérrez M.
2 min
Steve Jobs, tota una vida sentint-se escollit

Barcelona.Amb les impremtes que encara treuen fum, aquest divendres arriba a les llibreries la biografia autoritzada de Steve Jobs, que edita en català Rosa dels Vents i en castellà Debate. És un llibre extens, de més de 700 pàgines, que narra la peripècia vital i professional d'una de les ments més creatives de l'últim segle, sobretot -però no només- al capdavant de la companyia Apple.

El volum arriba tot just 23 dies després de la seva mort, però Jobs anhelava ser biografiat des de molt temps abans i es mostrava convençut de la seva importància històrica. Es considerava un escollit. La tria del biògraf n'és un exemple: Isaacson, expresident de CNN i exdirector deTime, havia escrit abans sobre Einstein i Franklin. Fins a dos cops li va donar carabasses, convençut que encara tenia molta carrera per endavant. Però la revelació que li va fer Jobs de la seva malaltia el va convèncer per tirar endavant una obra que, segons assegura, va poder treballar en total llibertat, sense filtres previs ni posteriors de Jobs ni la seva dona.

Llums i ombres d'un geni

El resultat és un llibre que no estalvia les ombres del personatge. "El seu principal defecte era que de vegades es deixava endur tant per la passió que podia arribar a ser mesquí amb les persones. No acostumava a demanar perdó, però tot i així la gent li era molt fidel perquè valorava la seva passió i talent", explicava l'autor en la presentació de l'obra, ahir a Madrid.

Aquesta passió ja es manifesta de ben petit. Amb només 13 anys potineja amb circuits electrònics i la seva afició el fa connectar amb Stephen Wozniak, amb qui fundaria Apple pocs anys després. Per al biògraf, "la seva principal virtut va ser intentar connectar l'art i la tecnologia i tenir la qualitat de fer boniques les coses que fem servir". El capítol d'infància i joventut està narrat de manera prolixa i s'insisteix que el fet de ser un nen adoptat el va marcar profundament.

També s'hi explica l'episodi que més incomodava el creador de Cupertino: com va abandonar la seva nòvia -precisament ell, que era adoptat- quan es va quedar embarassada i l'intent de demostrar que la filla no era seva. "Estava disposat a arrossegar-me davant dels tribunals amb el meu nadó i intentar demostrar que jo era una puta, que qualsevol podria haver estat el pare de la meva filla", revela Chrisann Brennan al llibre. Les paraules gruixudes sovintegen aSteve Jobs. La biografia, sobretot en dues de les seccions més conflictives: la seva relació de rivalitat màxima amb Microsoft i Bill Gates, d'una banda, i les maniobres que van desembocar amb la seva sortida d'Apple el 1985.

La biografia demostra que la carrera professional li va comportar tants llorers com maldecaps. El llibre narra també la gestió de la malaltia -i la presa de consciència d'una mort propera- que van marcar el personatge. "Crec que es va penedir de no haver-se operat del càncer tan bon punt li va ser diagnosticat", opina Isaacson.

stats