LLIGA
Esports 21/11/2011

Imatges que encenen la polèmica arbitral

Natalia Arroyo
3 min
Soldado i Albelda escridassen Teixeira Vitienes després que no xiulés el penal.

Les mans a dins de l'àrea de Gonzalo Higuaín a Mestalla semblen molt clares quan es mira la repetició per televisió a càmera lenta. En directe, al minut 90 i després d'un partit intens, aquesta situació no és tan fàcil de veure per un col·legiat sota pressió. De fet, ni tan sols des del plató, el sofà de casa o la redacció d'un diari coincideixen les versions d'una mateixa jugada. A Madrid pensen que la pilota pica al pit d'Higuaín i no hi ha penal. A València hi veuen mans intencionades i robatori. Opinions partidistes que tornen a obrir el debat de si el futbol hauria de deixar-se ajudar per la televisió per evitar situacions com la que el València i el Reial Madrid van viure ahir i que va suposar que els blancs, ahir de vermell, sumessin tres punts en lloc d'un.

Xavier Moreno Delgado, president del Comitè Tècnic d'Àrbitres de la Federació Catalana de Futbol, assegura que "tot el que siguin ajudes a l'àrbitre són benvingudes" perquè ni el col·legiat principal ni els assistents "poden veure-ho tot". Però instaurar un sistema de control arbitral per imatges seria molt car i complex i quedaria reduït a les competicions d'elit, i marginaria el futbol amateur i territorial. I aquesta no és la voluntat de la FIFA. De fet, el seu president, Joseph Blatter, ha manifestat en algunes ocasions que "s'ha de conservar el futbol com un esport humà, i afegir-hi tecnologia seria robar-li l'espontaneïtat". I afegeix: "Si la ciència entra a l'esport, no hi ha discussions, i això no ho volem. Volem tenir emocions i passió".

Emocions i passió. Això és futbol, sí. Però guanyar o perdre per una errada humana que es podria evitar o, si més no, minimitzar, genera frustració i pot influir en la classificació final d'una temporada. "Un penal sempre serà una valoració més o menys subjectiva. El primer pas, si s'acaba fent, serà resoldre els gols fantasma, que sí que són matemàtica pura, però tampoc no hi ha un mitjà 100% fiable. El dia que s'obri la llauna, potser sí que s'introduirà un sistema de videoarbitratge", comenta Moreno Delgado. La realitat, però, és que els principals estaments responsables de canviar el reglament per introduir-hi la tecnologia no tenen intenció de fer-ho. Michel Platini, president de la UEFA, opina que "introduir la tecnologia seria com jugar a futbol a la PlayStation" i, des de l'organisme que ell lidera, l'aposta des de la temporada passada no és sumar ajudes tecnològiques a l'arbitratge, sinó afegir més col·legiats a prop de l'àrea, com es fa a la Lliga de Campions o a l'Europa League.

I des de la IFAB, la International Football Association Board, es creu que "tant és quina tecnologia s'apliqui, perquè l'última decisió sempre acabarà recaient en una persona" i es té por que, un cop introduïda la tecnologia per algun aspecte concret del joc, es pogués començar a "qüestionar qualsevol decisió en qualsevol zona del camp".

La web del club, lloc de protesta

El València obria la seva pàgina web amb un vídeo en què es veia l'acció d'Higuaín, a terra, interceptant amb la mà el xut de Soldado, i reclamava penal. Dos dies abans de sortir beneficiat a Mestalla, el Reial Madrid havia denunciat maltractament arbitral amb un vídeo a la seva web en què comparava l'entrada de Pepe a Alves l'any passat a la Champions amb una que va patir el portuguès amb la selecció. Vídeos polèmics per encendre el debat, no per resoldre'l.

stats