LA NOVA MASIA DEL BARÇA
Esports 20/10/2011

Putes, ionquis i joves futbolistes

Albert Solé
2 min
Francisco Lobo Carrasco va tenir una mala experiència en la seva etapa de formació. Foto inclosa en el seu llibre Regate y propina .

"Era molt fàcil perdre's com a futbolista i com a persona vivint sol a Barcelona i sent un adolescent, costava no caure en les temptacions de la ciutat d'aquella època". Això ho explica un exjugador del Barça que va viure l'etapa del planter del Barça pre-Masia, Ramon Maria Calderé, quan els joves futbolistes que aspiraven algun dia a ser estrelles vivien en pensions repartides per la Barcelona de finals dels anys 70. "Jo vaig arribar a Barcelona amb 14 anys, i estic eternament agraït als meus pares per la confiança que van tenir en mi, si jo no hagués sigut un noi responsable amb aquella edat vés a saber què hauria passat", explica el noi de Vila-rodona, que assegura: "El club arriscava massa tenint nois tan joves amb massa hores lliures passejant per Barcelona".

Calderé va llegir un anunci al Mundo Deportivo que el Barça feia proves per al seu futbol base i s'hi va apuntar. Oriol Tort, l'home que ha donat nom a la nova Masia que s'inaugura avui, es va fixar en ell i el van fitxar. Només tenia 14 anys, i fins als 18 va viure en pensions al centre de la ciutat amb un control relatiu per part del club, tot i que les pensions eren de gent de confiança del Barça. Com Calderé, molts nens van viure així fins que Josep Lluís Núñez va transformar les antigues oficines del club en la nova residència de joves futbolistes el 1979.

El Lobo va 'convèncer' Núñez

Francisco Lobo Carrasco va ser un altre d'aquells nens i explica amb un cert orgull que potser gràcies a ell Núñez va fer el pas: "Quan ell va guanyar les eleccions jo vaig pujar al primer equip amb 18 anys, i un dia li vaig explicar la meva mala experiència quan havia arribat a Barcelona dos anys abans, vivint en pensions del centre entre putes i ionquis. Vaig quedar traumatitzat i li vaig dir que allò no era el millor per a un jove futbolista. Núñez en va ser l'ideòleg, però jo vaig ser el culpable que La Masia es posés en funcionament".

Lobo Carrasco va néixer a Alcoi, però per la feina del seu pare va anar canviant de ciutat cada dos o tres anys. Amb 16 anys es va instal·lar a Tarragona, el va fitxar el Torredembarra amateur de Segona Regional, i als sis mesos Laureano Ruiz el va cridar per a una prova, que va superar amb nota, i el va fitxar. "El dia que vaig signar el meu contracte amb el Barça, precisament a les oficines que hi havia a La Masia, va ser el més feliç de la meva vida". Allò era el mes de març, i fins a final de temporada anava i tornava de Tarragona cada dia en tren fins que al juliol es va instal·lar a Barcelona. "Passats els dos anys vivint en pensions, recordo com si fos avui els primers habitants de La Masia -un d'ells era Guillermo Amor [actual director del futbol formatiu del Barça] - enganxats a les reixes mirant amb ulls plens d'il·lusió com ens entrenàvem els del primer equip i imaginant que un dia serien com nosaltres". El Lobo serà avui a la inauguració de la nova i moderna Masia, la de la Ciutat Esportiva. Ell n'és un dels responsables.

stats