SUPERCOPA, EL PRIMER TÍTOL EN JOC
Esports 15/08/2011

90 minuts suant per sumar un empat amb regust de triomf

El Madrid va perdre la seva gran oportunitat de guanyar el Barça de Guardiola. Els blancs, convertint el matx en un duel físic, van exigir molt a un Barça que va saber patir per fer callar el Bernabéu.

Toni Padilla
3 min
El nou tractament permet localitzar mors mément ment pmément pes pement. Golàs de Villa Iker Casillas tracta d'arribar sense èxit a la pilota. Habilitat letal Messi defineix amb encert per marcar el segon gol del Barça.

Enviat especial a MadridPer cinquè cop consecutiu el públic del Madrid va quedar sense poder veure el Barça de Guardiola derrotat al seu feu. I dels cinc cops que el tècnic de Santpedor ha visitat aquest estadi com a tècnic, ahir va ser quan la possibilitat de caure agenollat va ser més real. Durant 90 minuts el conjunt de Mourinho va fer córrer el Barça per la gespa amb una pressió diabòlica. Apostant els seus estalvis a una carta -la superioritat física-, els blancs van fer patir un Barça que fins i tot més cansat aconsegueix aturar els blancs per aconseguir un empat que val molt.

Treballador metòdic, el de Setúbal sabia que el Barça arribava amb menys ritme i amb peces claus tocades. En canvi, ell tenia bona part de l'artilleria llesta. A part de tenir cames per córrer molt, els locals també tenien la motivació de la revenja.

Mourinho va fer jugar exactament el mateix onze inicial que va ser derrotat per 5-0 al Camp Nou, com si fos una qüestió d'honor. Al davant, un Barça diferent, amb Alexis debutant i Thiago obligat a fer un pas endavant en un escenari complicat en el lloc de Xavi. En defensa, Abidal i Mascherano, una parella de centrals mai vista, van deixar a la banqueta Piqué i Busquets. És a dir, Guardiola va ser pragmàtic apostant pels jugadors que arribaven més bé físicament, com els que van jugar la Copa Amèrica. Perquè el tècnic de Santpedor sabia que el Madrid proposaria un partit èpic, intens, amb molta pressió.

Durant els primers 45 minuts el Barça es va sentit molt incòmode. La pressió blanca, basada en un gran posicionament tàctic i els pulmons dels seus jugadors, va ofegar la sortida d'un Barça que no va deixar de perdre pilotes. Sense figures claus en l'organització del joc, com Piqué i Xavi, la pilota molts cops anava directament als puntes des d'un Abidal que es veia obligat a manar al darrere. El francès i Mascherano es van fer un fart de corregir les errades de l'altre i dels companys. Iniesta entrava poc en joc. Thiago la tocava però la perdia pressionat per Xabi Alonso i Khedira.

El Madrid havia aconseguit crear un tall de digestió al Barça, colpejant amb perill cada vegada que els blaugranes perdien la pilota. Benzema va mortificar la defensa catalana. Primer, amb un gran cop de cap que va obligar Valdés a fer una aturada preciosa. Després, amb la jugada del primer gol, marejant Abidal i cedint a un Özil erràtic, però que va marcar en quedar tot sol davant de Valdés. El partit ho era tot per a un Madrid que se sentia còmode en el libretto que Mourinho havia escrit per a l'òpera. Un bloc dur que vol atropellar un Barça al qual li faltaven dues setmanes de feina.

El Barça va estar desconegut fins al minut 36, quan en absència de joc va entrar en acció el talent. Leo Messi, aïllat, va rebre una pilota, la va cedir a Villa i l'asturià, des de l'angle de l'àrea es va inventar un xut preciós, increïble, que va batre Iker Casillas. Als golejadors se'ls paga per inventar gols allà on pocs els veuen, i Villa ho va fer. Abans del descans el Barça va colpejar un altre cop. Messi i un Alexis cada cop més actiu van triangular, i entre una relliscada de Pepe, un rebot i la fe de Messi, l'argentí va acabar sol davant de Casillas per fer un inesperat 1-2 després del que s'havia vist en els primers 45 minuts.

Manant en el marcador després d'haver patit sobre la gespa, el Barça va sortir còmode al camp en la segona part, més segur, conscient del valor d'haver marcat dos gols en el matx d'anada. Però just quan el Barça jugava més bé Xabi Alonso va empatar després d'un còrner amb un xut bonic. El gol va significar l'inici d'un setge blanc que el Barça va saber aguantar amb paciència i professionalitat, i amb l'ajuda de Piqué, Xavi i Pedro, que van entrar per aturar un Madrid frustrat a mesura que passaven els minuts. Al final es va confirmar que al conjunt blanc li tocarà guanyar al Camp Nou si vol aconseguir la Supercopa.

Per a més informació sobre el partit:

www.ara.cat/esports/barça

stats