Societat 19/07/2011

El CoNCA reclama un fons milionari per comprar art

Restablir el Fons Nacional d'Art i unificar serveis de diversos museus són algunes de les propostes de l'informe elaborat pel CoNCA, que deixa constància de les llacunes de moltes d'aquestes institucions.

Israel Punzano
3 min
La venda de l'arxiu fotogràfic d'Agustí Centelles va incitar l'informe del CoNCA. A la imatge, els fills de Centelles a La Virreina el 2006.

Barcelona.La compra per part del ministeri de Cultura de l'arxiu del fotògraf Agustí Centelles l'any 2009 va provocar un terratrèmol en el món cultural de Catalunya. El seu dipòsit a l'arxiu de Salamanca es va considerar una pèrdua cabdal per al patrimoni artístic català. La conselleria de Cultura l'encapçalava llavors Joan Manuel Tresserras, que el març del 2010 va encarregar un informe al CoNCA per elaborar una anàlisi sobre les possibles polítiques d'adquisicions d'obres d'art. El resultat, després d'un any de treball, es va presentar ahir al Macba. És un informe contundent que porta per títol Diagnosi i pla d'actuació en matèria d'adquisicions públiques d'art a Catalunya .

A l'apartat de conclusions, els experts recomanen restablir el desaparegut Fons Nacional d'Art de la Generalitat, en funcionament entre el període 1983-2005, amb una dotació anual d'un milió d'euros per adquirir obres d'art. L'informe defensa que aquest fons s'hauria de completar "amb la recerca d'aportacions privades per un valor equivalent d'un milió d'euros". La idea és anar tendint cap a un model britànic, en què la iniciativa privada té un paper de mecenatge molt important.

Entre les recomanacions també destaca la d'unificar serveis de diverses institucions en espais externs als mateixos museus. D'aquesta manera, s'avançaria força cap al concepte d'una "col·lecció pública única", una tendència que ja es dóna en diversos països europeus. Així, l'informe constata que a Europa "s'estan creant centres de col·leccions que unifiquen les gestió, l'emmagatzematge, la investigació i els préstecs". Els experts creuen que aquest és el camí que val seguir per millorar la gestió i estalviar recursos.

A Catalunya, el Macba i el MNAC ja han posat en marxa una iniciativa que explora aquesta via. En aquest sentit, el mateix informe recorda que "el poc espai de què disposa el Macba per encabir i mostrar la col·lecció ha creat la necessitat de disposar d'uns magatzems que permetin conservar les col·leccions fora de l'edifici del museu i s'està estudiant una proposta amb el MNAC per abordar aquesta necessitat conjuntament". En aquest cas, l'edifici en qüestió és a la Zona Franca i en el futur permetrà compartir serveis entre el MNAC i el Macba si la iniciativa tira endavant.

Més fotografies

D'altra banda, el CoNCA demana a la conselleria de Cultura, encapçalada per Ferran Mascarell, que elabori urgentment un pla d'adquisicions per "atendre les necessitats dels museus territorials, dels nacionals i d'interès nacional, amb uns criteris estables, més enllà d'una legislatura política, per garantir uns criteris patrimonials i un equilibri de les col·leccions en tot el territori". Però no només això, perquè afegeix que aquest pla hauria de tenir en compte les llacunes dels museus "especialment en el fons d'art modern, contemporani i fotografia" i també "assumir algunes obres de risc produïdes pels centres d'art". "Segurament si el 1986, quan la Generalitat va fer l'exposició de Centelles, s'hagués comprat sencera, no ens hauríem trobat amb els problemes que ens hem trobat ara", va dir Pilar Parcerisas, membre del CoNCA, a la presentació de l'informe, que es va entregar divendres passat a la conselleria de Cultura.

Per decidir quines obres s'han d'adquirir, el CoNCA proposa la creació d'una comissió amb diversos representants de les institucions i del món de l'art per avaluar les prioritats escollides pels mateixos museus segons les seves necessitats. Participants en les reunions per elaborar l'informe reconeixen que aquest va ser un punt polèmic perquè no sembla fàcil trobar el consens per formar la comissió.

En qualsevol cas, més enllà de les recomanacions, l'informe va ple de crítiques a l'actual gestió de la xarxa pública de museus i posa en evidència moltes de les seves fragilitats. El CoNCA s'ha desfogat sense contemplacions.

stats