Societat 03/08/2011

El Govern vol simplificar la Corpo i tenir-ne un control més efectiu

El Govern vol alleugerir els òrgans de gestió de la CCMA. El president, Artur Mas, ho va justificar ahir per motius econòmics. El canvi, a priori, garantiria un control més efectiu de l'ens per part de CiU.

àlex Gutiérrez M.
2 min
Ramon Mateu combina actualment el càrrec de director general de la CCMA amb el de director de Catalunya Ràdio.

Barcelona.Austeritat. Aprimament. Agilitat. El president Mas va recordar les tres A que va receptar a principi de curs per a l'administració quan ahir anunciava, a la roda de premsa posterior a l'últim consell executiu del curs, que reformaria els òrgans de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). En concret, la pretensió del Govern -l'avantprojecte de llei viatja ara al Parlament- preveu que el consell de govern passi de 12 a 5 membres. També se suprimeix la figura del director general, creada pel tripartit amb la intenció de crear una bicefàlia que equilibrés les quotes de poder. Actualment, el càrrec l'ocupa el director de Catalunya Ràdio, Ramon Mateu, de manera interina després de la dimissió de Rosa Cullell.

Tot i que la llei de la CCMA detalla que els consellers han de ser independents i escollits pel seu prestigi, el president Mas va suggerir que al seu partit li correspon proposar una majoria d'aquests cinc membres. "El lògic és que es reprodueixin més o menys els esquemes que figuren al Parlament i que corresponen al resultat electoral", va declarar.

Per nomenar els membres del consell cal una majoria qualificada de dos terços, però si no hi ha consens es pot aprovar amb majoria absoluta. L'oposició sospita que CiU defensarà tenir 3 dels 5 membres, ja que així s'estalvia la possibilitat de patir bloqueigs per part de la resta de partits.

El portaveu del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, va considerar que la proposta "atempta el cor mateix de l'esperit fundacional" de la CCMA. El PP, per la seva banda, va avançar que "veu amb bons ulls el contingut d'aquest projecte".

El Sindicat de Periodistes de Catalunya va emetre un comunicat contrari al que qualifica de "contrareforma disfressada d'austeritat" i en què critica el fet que CiU, durant la primera negociació de la llei, forcés que hi haguessin 12 consellers per tal d'assegurar-se una minoria de bloqueig.

stats