Societat 14/08/2011

Gràcia vesteix de gala dinou carrers

Maria Ortega
3 min

Traques a punt. El 15 d'a gost és sinònim de festa major a molts punts de Catalunya. A Barcelona, la vila de Gràcia ja fa mesos que escalfa motors per tenir-ho tot a punt demà a primera hora del matí, quan les matinades de les gralles donaran per inaugurada una nova edició de les festes. Aquest any, com en les últimes dues edicions, arriben marcades per les retallades en les subvencions del Govern -cauen un 15%- i en la ratificació de l'organització d'apostar pels actes de petit format i diürns i fugir de les aglomeracions. No hi haurà, doncs, grans caps de cartell, però sí actuacions destacades com ara les de Roger Mas, Le Petit Ramon i Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien -a l'Oratori de Sant Felip Neri- i Brams -a la plaça de la Vila de Gràcia.

Al plat de les bones notícies, però, la festa hi posa el fet d'afegir tres carrers guarnits, la qual cosa, restant la baixa del carrer Bruniquer -el president de la Fundació de Festa Major, Ricard Estruch, titlla el fet de "només temporal"-, eleva el conjunt de places i carrers participants fins als 19 i tanca definitivament la ferida de la caiguda d'espais participants. El 2008 la quantitat va davallar fins als 15.

Més participació

Ara, el "nou format de festa més centrat en els veïns i allunyat de les grans convocatòries ha convençut nous veïns", explica Estruch. I les comissions de festa major de carrers com ara Camprodon, Ciudad Real i Joan Blanques de Baix de Tot -el tram que enllaça la Travessera de Gràcia i el carrer de Ramón y Cajal- s'han tornat a afegir a la festa després d'anys d'inactivitat. Els carrers que s'han anat incorporant aquests últims anys, com ara el de la Perla, que ho va fer el 2009, i el tram de Dalt de Fraternitat, amb un any d'experiència, a més a més, ja s'han refermat en la convocatòria. La festa, doncs, es fa gran en el canvi de tarannà que té previst aguditzar-se encara més de cara a l'any que ve, per a quan la fundació ja ha anunciat més control de les programa cions per evitar que alguns carrers proposin cada dia concerts fins a la matinada.

Al plat de les notícies menys bones, en canvi, hi ha la pèrdua d'espai del Festigàbal, la programació que organitzen els responsables del bar musical Heliogàbal, que fa dos anys va omplir la plaça Rovira fins a la bandera amb l'actuació de Manel. En la darrera edició aquesta programació també va defugir de les actuacions massives -tot i portar grans noms com ara Puntí-, però no podrà continuar treballant en aquesta línia perquè no ha arribat a un acord amb la plaça Rovira per instal·lar-hi la seva programació i tampoc ha aconseguit cap espai alternatiu. Aquest any el Festigàbal es farà "en família", com diuen els seus organitzadors, a l'Heliogàbal.

Amb doble festa alternativa

A banda de la programació dels 19 espais federats -i dels que no s'engalanen però també acullen propostes festives, com la plaça del Sol, amb la programació folk, i la del Dia mant, amb l'oferta de swing-, hi haurà, com és habitual, els dos escenaris alternatius ja consolidats: l'un al carrer de Sant Pere Màrtir i l'altre, a la plaça del Raspall, la ubicació que ha acabat amb el nomadisme de la programació que organitza la Comissió de Festes Populars. Aquest any hi tindran un paper destacat les protestes contra les retallades del Govern. De fet, la manifestació que tradicionalment recorre els carrers graciencs el dissabte de festa major s'afegirà a les protestes del moviment dels indignats.

Els horaris de la festa seran els habituals: fins a les dues de la matinada els dies feiners i vigílies de feiner, i fins a dos quarts de quatre divendres i dissabte. A més, per primera vegada la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra hi faran un patrullatge conjunt. Una altra de les novetats d'aquesta edició és un protocol pilot per protegir els comerços al pas del correfoc.

stats