Societat 20/07/2011

Ni rastre de la calor intensa fins a finals de juliol

Per a alguns és un luxe i per a altres una frustració: la canícula ha començat amb una dinàmica de temperatures molt fresques i temps variable que podria continuar ben bé fins als últims dies del mes.

Miquel Bernis
3 min
MAr REMOGUT El bany ha quedat prohibit més d'un dia aquesta setmana a Sant Adrià de Besòs per la mala qualitat de l'aigua.

BarcelonaL'estiu justeja. Dels últims set dies a Girona només un s'ha arribat als 30 graus; a Viella dia sí, dia no, es lleven amb menys de 10 graus, i la tongada de tempestes de la matinada passada a Barcelona ha convertit aquest juliol en el més plujós des del 2002. Curiosament, llavors també va ser una cadena de tempestes nocturnes les que en un sol dia van acumular quasi tota la pluja del mes. La bandera groga s'ha convertit en habitual a les platges, tant si és perquè el mar està mogut com perquè els aiguats sobtats fan que hi apareguin tota mena d'objectes, i en els mapes del temps s'hi ha instal·lat una circulació persistent de nord, que manté el termòmetre a ratlla i fa que aquest estiu mediterrani s'assembli a un més propi de centreeuropa.

Si fa set dies una cadena de tempestes va estroncar el son a mig país sense deixar grans quantitats d'aigua, la matinada d'ahir els espetecs van despertar sobretot l'àrea metropolitana amb un fort aiguat que va deixar més de 30 litres en mitja hora a Barcelona i a Badalona. Al cap de la nit els registres van superar els 70 litres al Barcelonès -on va ploure més-, però moltes comarques de Girona i del Pirineu van registrar també xàfecs localment forts de més de 30 litres, ja no només de nit, sinó també a la tarda.

Tot i que falten 10 dies per acabar el mes, la pluja acumulada a l'Observatori Fabra de Barcelona ja ha superat la que hi va caure els vuit juliols anteriors: 77 litres per metre quadrat que, això sí, queden molt lluny del rècord històric del 1932: 163 litres.

Sense indicis de canvis

No hi ha símptomes de canvi en la dinàmica atmosfèrica, els mapes del temps continuen dibuixant vents de component nord els pròxims dies i això pot fer que ens plantem a finals de juliol sense haver passat gaire calor, sobretot durant la segona quinzena del mes. Tot i que les previsions a deu dies vista sempre són molt orientatives, res fa pensar que s'hagi d'interrompre la circulació de nord, i això garantiria temperatures molt moderades fins que s'acabi el mes. En general, aquesta situació anirà acompanyada de dies mig ennuvolats, de temps poc definit i amb força ruixats de tarda al nord.

Ara que intuïm que aquest juliol irreconeixible s'acabarà sense canvis importants, la gran pregunta és saber com serà l'agost. I per saber-ho només ens podem basar en els pronòstics orientatius sobre l'estació que fan els grans centres de predicció mundials. L'agència de mediambient nord-americana, la NOAA, ja va pronosticar al juny que l'ambient a la península Ibèrica durant el mes de juliol tendiria a ser normal, o en tot cas lleugerament més fresc i plujós del que es podria esperar. Si res no canvia, el seu pronòstic serà el bo, i cal estar atents perquè per a l'agost preveuen que la tendència a la frescor i a l'augment de la presència de xàfecs s'accentuarà. Si fem cas dels seus pronòstics, l'estiu no remuntarà, però cal tenir en compte que es tracta de previsions molt orientatives, que molt sovint fallen.

Abrigats si viatgeu per Europa

L'estiu també s'ha parat a la majoria de països d'Europa. A París fa dos dies que no es passa dels 20 graus, i ciutats com Londres i Amsterdam registren temperatures que per a nosaltres són pràcticament de principis de març. Un fet curiós si es té en compte que per Setmana Santa en totes aquestes ciutats s'hi podia anar còmodament amb màniga curta. Durant la primavera alguns dies frescos al Mediterrani eren, en canvi, molt calorosos a França o Anglaterra, però ara ja no és així. La jaqueta s'està fent imprescindible durant els últims dies a bona part del continent, i si hi aneu els dies vinents us hi trobareu un panorama força semblant: amb molta fresca i bastants ruixats de poca estona.

stats