Ara Estiu 07/07/2011

RIEM, RIEM, que alguna cosa queda

Aure Farran
3 min
RIEM, RIEM, Que alguna cosa queda

En temps de crisi i indignació s'imposa, més que mai, la necessitat de riure. Riure per contrarestar situacions negatives, per alliberar estrès i per generar un seguit de beneficis físics i psíquics al cos. Com explica el psicòleg Antoni Adserà (www.blogpsicopositiva.com), "riure amb assiduïtat porta molts beneficis, tant físics com psicològics, i també afavoreix les relacions interpersonals". Últimament han sorgit molts tallers i iniciatives que tenen el fet de riure com a base. Tallers de risoteràpia per a persones, per a grups i, fins i tot, per a empreses. Cada vegada som més conscients que riure és terapèutic i que afavoreix el benestar integral de la persona. Però, de fet, fa milers d'anys que s'estudien els efectes que produeix riure, com demostra la filosofia oriental xinesa o el fet que a l'Índia existeixin centenars de temples anomenats "el cel del riure".

Les presses, les tensions, els problemes econòmics i la incertesa del futur fan que moltes persones se sentin desbordades i pateixin desequilibris físics i emocionals. Moltes d'aquestes situacions arriben per la falta d'estratègies per afrontar-les. En aquest sentit, alguns estudis demostren que les estratègies que més ens ajuden a adaptar-nos a les situacions són l'acció de riure i el sentit de l'humor, ja que aporten beneficis fisiològics, psicològics, emocionals i socials. Antoni Adserà explica: "Amb bon humor es pensa millor, més positivament i, en general, els bons sentiments amplien el nostre horitzó intel·lectual. Riure ajuda a resoldre els problemes amb més eficàcia. Aporta vitalitat i energia. És un estímul eficaç contra l'estrès, la depressió i la tristesa, i estimula els comportaments positius".

Riure per viure

Segons el psiquiatra nord-americà William Fry, cinc minuts de riure equivalen a 45 minuts d'exercici lleuger. Així, queda clar que, sobretot, és una excel·lent font de salut. Entre altres beneficis (que podeu veure detalladament en aquest mateix reportatge), afavoreix la pèrdua de calories, facilita la digestió i augmenta el nivell d'immunoglobulines i, per tant, millora el sistema de defenses contra les malalties. Anna Garrofé dirigeix Som-Riure (www.som-riure.com ), empresa que prepara dinàmiques del riure per a grups i empreses. Explica: "En la nostra societat, plena de tensions i de problemes, hi abunda l'excés de mal humor. La gent riu poc i, quan ho fa, gairebé sempre és un riure forçat. Riure s'ha convertit en un concepte merament social i mental, sinònim d'ironia, acudits o burla. Però existeix un riure molt diferent, que no té res a veure amb els de compromís. És un riure autèntic, espontani, que surt del cor, i que es desencadena a partir d'un moviment físic. És el riure més semblant al de les criatures. Sorgeix sense motius aparents i és guaridor en tots els nivells".

Gràcies al fet de riure l'organisme allibera determinades substàncies que són molt eficaces contra la depressió, l'ansietat i la tristesa. Per exemple, s'allibera adrenalina, que fa augmentar la creativitat, i endorfines, que alleugereixen el dolor. El psicòleg Antoni Adserà comenta: "Riure ens fa ser més optimistes. Quan vénen les dificultats, les persones que tenen un caràcter optimista posen en marxa unes expectatives positives que alhora les empenyen a esforçar-se per superar aquestes dificultats i aconseguir els objectius proposats. Les persones pessimistes, al contrari, com que mantenen unes expectatives desfavorables, redueixen l'esforç i no arriben a aconseguir els objectius".

A banda dels aspectes fisiològics, el fet de mantenir un estat d'ànim positiu davant la vida té conseqüències a nivell psicològic i social. Anna Garrofé explica: "Riure és una característica inherent a la nostra condició d'éssers humans. No obstant això, l'educació i la societat tendeixen a reprimir aquesta expressió d'alegria. Els nens mostren un riure comunicatiu, espontani, alegre i divertit. La tècnica de la dinàmica del riure convida a recuperar aquesta expressió més autèntica. A través de situacions que ens treuen de la rutina habitual i d'un exercici físic divertit anem relaxant la ment i trenquem esquemes rígids". Els problemes s'afronten de manera diferent des de la rialla i quan aprenem a riure'ns de nosaltres mateixos eliminem bloquejos emocionals, físics i mentals i iniciem un procés de creixement personal. A nivell social, riure reforça els llaços entre grups. Riure junts implica complicitat i relaxa les relacions d'autoritat. Antoni Adserà insisteix que perquè aquest riure sigui beneficiós, "cal riure amb tot el cos, no només mitjançant la cara". I afegeix: "S'ha de riure des del ventre, alliberant-nos de les inhibicions. Convé aprendre a riure amb assiduïtat".

stats