Societat 12/08/2011

Viatjar pel món en català

òscar Marín
4 min
Viatjar  pel món en català

Quan contractem un viatge a l'estranger a través d'una agència, se'ns inclou generalment un guia " de habla castellana " o " hispana ", però cada cop hi ha més viatgers que prefereixen sol·licitar un acompanyant que els parli en català. Avui hi ha diverses agències i guies particulars que ofereixen aquest servei, però quan Roger Mimó va començar a treballar com a acompanyant turístic al Marroc, l'any 1986, no era tan habitual. Aquest escriptor de Sabadell es va establir a Asilah el 1989 i va acompanyar nombrosos viatgers (no només catalans) per les alcassabes de l'Atlas. Mimó comenta, des del Marroc, que el fet que et parlin en la llengua pròpia és un valor afegit per al viatger, "sobretot si la persona que t'ho explica té un coneixement profund de la cultura local". Ara ja no es dedica a fer de guia, tot i que fa poc ha acompanyat alguns grups.

Un veterà dels viatges guiats en català és Jordi Palau, gerent de l'agència Meridià Viatges i creador del Club Català de Viatges. "Sempre intentem trobar guies de parla catalana en totes les destinacions -assegura-, en tenim a Berlín, Varsòvia i, evidentment, a l'Alguer, a l'illa de Sardenya, on organitzem viatges des de fa més de trenta anys".

A part de les agències, actualment trobem guies que ofereixen visites en català a particulars en un gran nombre de països. Una de les últimes a oferir els seus serveis a l'estranger ha estat Vanessa Barberà, que ha fundat Descobreix Holanda aquest 2011. Feia més de deu anys que treballava com a guia a Catalunya, primer a Manresa, després a Montserrat, però la situació econòmica la va empènyer a provar sort als Països Baixos. "La idea feia uns tres anys que em rondava pel cap -confessa-. Allà on vas trobes visites i audioguies en castellà, i la gent ho accepta resignada, però si hi ha una catalana vivint en aquest país que t'ofereix l'opció d'acompanyar-te i mostrar-te'l en la teva llengua, això no té preu", explica.

La llengua com a vincle

Què diferencia una visita feta en català? Maria Hernández Reig, presidenta i fundadora de l'associació Romaquí, que organitza itineraris culturals per Roma, ho té clar: "Aporta proximitat i qualitat. Quan les coses te les expliquen en el teu idioma entren més fàcilment". Per Hernández, no és tan important què s'explica, sinó com s'explica: "El guia connecta amb el grup a través de l'ús d'una llengua comuna, i a més coneix la gent que té davant, sap com pensa, com sent, coneix el seu sentit de l'humor i té el material necessari per fer l'activitat més entenedora". És del mateix parer Maria Miguel, de Cultourberlin, que l'any 2008 va crear la seva empresa de rutes a la capital alemanya: "Sempre és millor tenir com a acompanyant una persona que parli el teu idioma i que entengui la teva cultura, ja que s'adapta fàcilment als teus interessos i inquietuds".

Pep Folguera, que també fa recorreguts per Berlín en diversos idiomes, assegura que fer-los en català ajuda a fer més comprensibles les ciutats, i en posa un exemple: "Hi ha un edifici a la ciutat que és tot vermell, és el lloc on treballa el president del land de Berlín, i si en lloc d'explicar tot això dius simplement que és com l'edifici de la Generalitat a la plaça de Sant Jaume, el grup ho entén de seguida i els fas més agradable l'estada. Em diuen: «Ens ho expliques com si fóssim a casa»". Jordi Palau, del Club Català de Viatges, afegeix que el fet que tothom parli la mateixa llengua afavoreix un molt bon ambient, "és un vincle que uneix el grup".

I ens preguntem: la visita en castellà no pot generar el mateix vincle en el grup? A partir de la seva experiència, Maria Hernández afirma que no. "Durant molts anys he treballat en castellà i amb grups mixtos. En un mateix grup hi havia mexicans, castellans, argentins, peruans... La llengua era comuna, però les cultures i les maneres de pensar eren molt diferents. Era difícil trobar una explicació que servís per a tots, no tenien els mateixos coneixements, caràcter o interessos. Com més mixt és el col·lectiu, més dispersa és l'explicació".

Demanda reduïda, de qualitat

Per Jordi Palau, centrar-se en una sola llengua els limita el mercat, "però és evident que hi ha un segment de població que demana aquesta opció, i nosaltres l'oferim". Jordi Briz, fundador de Passion for London, és un dels pocs guies catalans a la capital anglesa, i ofereix visites en diverses llengües, tot i que un terç dels visitants que rep demanen fer l'itinerari en català: "És un públic conscient que només amb un guia local es pot arribar a tenir un coneixement profund de la ciutat, i si ets català i els hi expliques tot en la seva llengua, molt millor". David Rull, que imparteix classes de llengua i religió egípcies a la UAB, fa dotze anys que organitza i guia viatges a mida pel Pròxim Orient i el nord d'Àfrica. Ell sosté que per gaudir d'un viatge de qualitat és important personalitzar la ruta i adaptar-se a la demanda de cada viatger, també pel que fa a la llengua. "El fet de guiar els viatges en català em permet personalitzar-los al màxim i ajustar-los al client i no pas a l'inrevés. Potser és una idea romàntica -admet Rull-, però intento que cadascun dels viatges que faig sigui una experiència única, a mida del que em contracta".

El segment de les famílies és, segons Maria Hernández, de Romaquí, el que mostra més interès en els guiatges turístics. "Els nens escolten més i es mostren més atents si l'activitat és en la llengua materna i d'escolarització. El mateix podem dir dels instituts i dels viatges de final de curs", apunta Hernández.

Tot i així, encara és complicat viatjar en català pel món. "A Itàlia -explica Hernández- és gairebé impossible trobar guies locals que parlin català. Allà s'ha de superar un examen molt dur per ser guia, però les autoritzacions no es donen en llengua catalana, ja que encara no és una llengua oficial de la Unió Europea. El català ha estat foragitat del sector turístic. Nosaltres, com que no som una agència de viatges, sinó una associació cultural, sí que podem fer aquest tipus de guiatges", denuncia. La demanda creixent d'aquest turisme lingüísticament proper sembla que acabarà normalitzant el guiatge de viatgers en català. El Club Català de Viatges ja prepara l'expedició pel pont de Tots Sants a l'Alguer, coincidint amb el XXXV Aplec Excursionista dels Països Catalans, i de moment ja tenen dos vols des de Barcelona i un des de València.

stats