Societat 08/08/2011

El prestigi de l'oli d'oliveres mil·lenàries

2 min
Una olivera mil·lenària del Territori del Sénia -terres que envolten el riu Sénia, al sud de Catalunya i l'Aragó i al nord del País Valencià.

L'oli ha aconseguit el que algunes polítiques somien, tornar a travar amb uns bons llaços els territoris de l'antiga Corona d'Aragó (el País Valencià, l'Aragó i Catalunya, i hi faltarien les illes Balears). El 2005 va néixer la Mancomunitat de la Taula del Sénia, que més tard va derivar en l'Associació Territori del Sénia ( http://webfacil.tinet.org/associacioterritorisenia ), que uneix municipis del País Valencià, l'Aragó i Catalunya per preservar oliveres mil·lenàries.

Alertats per la moda d'arrencar oliveres (algunes de mil·lenàries), tornar-les a vendre i trasplantar-les en altres llocs, els municipis van decidir catalogar les mil·lenàries, per aconseguir preservar-les. "No hi ha cap llei que impedeixi que siguin arrencades, però si estan catalogades i identificades, és com si hi hagués un senyal de prohibició", explica el gerent de l'associació, Jaume Antich.

En el primer inventari es van identificar 4.000 oliveres, i la llista va créixer fins a gairebé 4.500 l'any passat. La dada és significant perquè a Andalusia, que va ser el primer territori a inventariar les oliveres mil·lenàries, només n'hi ha 35. "Les oliveres mil·lenàries no són productives, per això les arrenquen, per plantar-ne de noves".

Feta la llista, l'associació va fer un pas més, que va ser produir oli amb les oliveres identificades, de manera que el 2010 ja han aconseguit posar al mercat 12.500 ampolles de mig litre, que venen a un preu de 15 euros l'ampolla. "El preu té una justificació, que és que les oliveres antigues donen molt poca producció; tan sols cada dos anys se'n pot fer una collita", comenta Antich.

Finalment, aquest estiu han avançat més, perquè acaben de publicar la Guia gastronòmica oli d'oliveres mil·lenàries del Territori del Sénia , en la qual publiquen receptes de restaurants prestigiosos de la zona elaborades amb l'oli. I probablement aquesta no serà la seva última feina. "De moment ja exportem a la Xina i als EUA -explica Antich- i treballarem per implicar restaurants de tot Catalunya, també els d'alta volada, perquè les oliveres són patrimoni del país".

stats