Societat 13/07/2011

Les xinxes augmenten un 25% en tres anys

Es creia que estaven pràcticament eradicades, però els últims tres anys la presència de xinxes als llits ha augmentat un 25%. Els experts afirmen que s'han tornat resistents als insecticides actuals.

M.l.f.
2 min
Les xinxes s'alimenten de fluids, especialment de sang humana.

N'hi ha als llits dels hotels de cinc estrelles. I també als catres calents dels anomenats pisos pastera. No fan distincions entre condicions socials. A Catalunya, les xinxes han augmentat un 25%, segons dades de l'Associació d'Empreses de Control de Plagues de Catalunya (Adepap).

No és un fet aïllat. "El brot es va començar a localitzar als Estats Units i al Canadà a principis del 2000", explica Joan Solanes, president de l'Adepap. El primer país europeu afectat va ser Alemanya, el 2004. A Catalunya, l'augment s'observa des de fa uns cinc anys. Es creu que la causa és l'augment en el trànsit de viatgers amb aquests països i amb d'altres on les xinxes mai han desaparegut. "Per això les trobem tant en hotels on dormen els executius que viatgen contínuament com a les maletes d'altres persones que vénen de fora", exemplifica Albert Ponjoan, expresident de l'Adepap i director d'una empresa del sector. L'any passat la Comunitat de Madrid també va detectar-ne un augment fins al punt que el departament de Salut va emetre un manual de prevenció i gestió de plagues específic.

Els professionals del sector prediuen que el problema anirà en augment si no és que es troben noves eines més eficients per combatre-les. Per començar, es tracta d'un animal minúscul que se sap amagar molt bé. Per això s'està treballant amb gossos ensinistrats per localitzar-los per l'olor. A més, l'augment no es pot atribuir a una sola causa. D'una banda, la soca actual s'ha fet resistent als insecticides. De l'altra, la seva principal causa, el trànsit de persones, és un fet imparable. "La solució també implica prendre mesures personals, vigilar", diu Solanes.

La plaga de xinxes ha provocat una autèntica alarma a Nova York, fins al punt que la indústria turística s'ha mostrat preocupada per la mala reputació que està adquirint la ciutat. S'han detectat en botigues que han hagut de tancar un parell de dies i fumigar a les zones més luxoses de la ciutat, en hotels i fins i tot a l'Empire State Building.

stats