FICCIÓ HISTÒRICA
Mèdia 18/03/2011

Minisèrie sobre els republicans catalans que van alliberar París

Acabada la Guerra Civil, molts republicans es van allistar a la legió francesa per lluitar contra els nazis, amb l'esperança de fer caure després Franco. La minisèrie Tornarem relatarà la seva gesta.

Albert Castellví Roca
3 min
Una bomba esclata al pas dels soldats catalans que avancen cap a París. L'escena es va rodar ahir a Caldes de Montbui.

Caldes de montbui.Una vuitantena de soldats avancen cap a París. Una bomba esclata al seu pas i fa malbé un carro de combat. Intercanvi de trets. Finalment, un petit grup es queda a reparar el tanc afectat, mentre la resta de la companyia segueix endavant, al crit de "París, Berlín, Barcelona, Madrid", les quatre ciutats que esperen reconquerir als feixistes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'escena es va rodar ahir a Can Pujol, a Caldes de Montbui (Vallès Oriental), i formarà part de Tornarem , la minisèrie dirigida per Felip Solé i coproduïda per Brutal Media, TVC i TVE sobre el periple dels republicans que, exiliats a França el 1939, van seguir lluitant pels seus ideals com a integrants de La Nueve, la divisió que va entrar victoriosa a París el 24 d'agost del 1944.

"Lluitaven contra el feixisme europeu, però sempre amb la idea de tornar a casa: alliberar París, conquerir Berlín, tornar a Barcelona i alliberar Madrid", explica el director, que recorda que, a l'hora de la veritat, no van tornar: "Són perdedors d'una guerra, guanyadors d'una altra i perdedors del retorn", a causa de la "traïció", com recorda Roger Coma, de les potències aliades, que van oblidar-se del feixisme espanyol un cop vençuts els nazis.

Coma és el Felip, un dels soldats que s'han quedat a reparar el vehicle avariat. L'ajuden el tinent Granados (Marc Martínez) i el Garcia (Xavier Beltran), un soldat inspirat en la figura real de Lluís Royo, l'últim supervivent de La Nueve, a qui Beltran espera conèixer quan el rodatge es traslladi a París.

I és que, tot i que els afores de la capital francesa s'han reproduït al Vallès, l'equip -format per 1.500 persones i una vintena de vehicles militars procedents de diversos països- omplirà de tancs la plaça de l'ajuntament parisenc d'aquí 15 dies. Abans, el rodatge passarà per la localitat nord-catalana d'Argelers, on hi havia un camp de refugiats en què van viure molts exiliats. Durant les sis primeres setmanes, la filmació ha tingut lloc en diversos punts de Catalunya i al desert dels Monegres -on s'han gravat les escenes corresponents al nord d'Àfrica.

Els avis, font d'inspiració

"La guerra es fica en la vida i la destrossa". Ho diu l'Oriol Tarrasón, que dóna vida al Manel, un anarquista que s'uneix a la resistència francesa. A París coneix la Lola (Bea Segura), la dona del Felip, a qui la guerra ha capgirat la vida: fa cinc anys que no veu el seu marit, enrolat a la legió francesa, i acaba cedint al seu amor pel Manel, ignorant que entre els soldats que alliberaran la ciutat hi ha, justament, el Felip.

Els actors coincideixen a afirmar que per construir els personatges els ha estat molt útil veure els nombrosos documentals sobre l'exili de Solé, que amb Tornarem debuta com a director de ficció. Però l'altra gran font d'informació han estat els avis: "No hi ha gairebé cap família que no tingui un parent que hagi passat pels camps francesos", diu Coma, que sent que té "un compromís emocional molt gran" amb els exiliats. Segura, per la seva banda, revela: "Arran d'aquest projecte hem descobert històries de casa, que tothom en té". I Tarrasón destaca un fet curiós: "El meu personatge es diu Manel i fa de passador [ajuda altres persones a creuar clandestinament la frontera ] i el meu avi també es deia Manel i feia de passador".

La minisèrie, de dos capítols de 90 minuts i un pressupost de 3 milions d'euros, s'estrenarà a TV3 durant la temporada 2011-2012.

stats