UN ANY SENSE SENYAL
Mèdia 19/02/2012

El País Valencià clama pel restabliment de les emissions de TV3

Els valencians volen tornar a veure TV3. Castelló va acollir ahir una manifestació sota el lema "Continuem sense senyal, però no sense veu" per reclamar el retorn de les emissions, aturades fa just un any.

Salvador Almenar
3 min
Milers de persones de totes les edats van manifestar-se ahir pels carrers de Castelló per reclamar que TV3 es pugui tornar a veure al País Valencià.

CASTELLÓ.Al crit de "Volem TV3" milers de persones es van manifestar ahir pels carrers de Castelló per exigir a la Generalitat Valenciana que restableixi les emissions de TV3 al País Valencià. Just un any després que el govern de Francisco Camps donés l'ordre de tancar els repetidors d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 15.000 manifestants segons l'organització, 3.000 segons la policia, van reeditar la mobilització celebrada a la capital de la Plana dies després del cessament de les emissions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La manifestació, que va recórrer el centre de Castelló, va estar encapçalada per una pancarta on es podia llegir "Continuem sense senyal, però no sense veu. Volem TV3 al País Valencià". Així, tant Acció Cultural com la plataforma Sense Senyal, convocants de la marxa, van instar la Generalitat Valenciana a prendre les decisions oportunes per solucionar a aquest conflicte. En aquest sentit, el president d'ACPV, Eliseu Climent, va reclamar a Alberto Fabra i a Artur Mas que desbloquegin una situació "resolta tècnicament". "Si volguessin, demà mateix podríem tornar a veure TV3", va assenyalar. I és que, en la seva opinió, la demanda del govern valencià d'un tercer múltiplex per poder distribuir el senyal dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) no té sentit atès que "Canal 9 compta amb espai suficient per fer-ho". Per Climent, la solució està en mans del president Fabra perquè ACPV "ha ofert a la Generalitat Valenciana els seus repetidors" perquè "els valencians puguem tornar a veure TV3".

Tots els partits polítics a excepció del PP es van sumar a la convocatòria. També ho van fer diverses entitats i les universitats valencianes, que dijous van emetre un comunicat conjunt exigint l'aprovació de la iniciativa legislativa popular Televisió sense Fronteres. El rector de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Climent, va acudir-hi en representació de les universitats de la Xarxa Lluís Vives. "Donem suport a aquesta manifestació per demanar que tots els territoris que tenim una llengua comuna puguem gaudir de la llibertat d'expressió i rebre el senyal de TV3", va explicar. Per l'escriptor i membre de la directiva d'ACPV, Joan Francesc Mira, la decisió del govern de Camps, secundada per Alberto Fabra, és una qüestió ideològica. "Si es tractés de la televisió de Castella-la Manxa, segur que no hi hauria cap problema", va assenyalar. Tanmateix, va recordar que "és una lluita en la qual portem 25 anys i el fons de la qüestió és l'anticatalanisme espanyol i aquesta absurda variant valenciana".

Per la seva banda, el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, va recordar que des de la seva formació instaran el govern de Mariano Rajoy a aprovar la ILP i així "es veurà qui està a favor de la llibertat d'expressió".

La manifestació va acabar amb la lectura d'un manifest en el qual es va recordar al president Alberto Fabra les seves paraules quan encara era alcalde de Castelló. En el seu moment, Fabra es va posicionar a favor que els seus veïns poguessin continuar veient els canals de la CCMA: "Per què hem de posar barreres perquè un poble no pugui veure la televisió que veu un altre? No té cap sentit". En el manifest, Vicent Pitarch, membre de l'Institut d'Estudis Catalans, li va recordar que per acabar amb "aquest problema creat artificialment" el seu govern podria "donar llicència d'emissió a TV3, signar un conveni de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya o que el PP donés llum verda al projecte Televisió sense Fronteres".

Les pancartes també reflectien el que els manifestants consideraven "un canvi d'opinió" de l'actual president valencià, i li recordaven les paraules que ell mateix va escriure a Facebook després del cessament de les emissions. "Fabra, no ens toquis el Bartolo (un dels repetidors tancats per la Generalitat Valenciana)", va ser un dels lemes més repetits, encara que també va haver-n'hi de dirigits a l'expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. "Connecteu TV3, ja saben lo de l'aeroport de Castelló", es podia llegir en una pancarta. Els més petits portaven cartells en els quals demanaven poder veure el Super3, mentre que els pares denunciaven la manipulació informativa de Canal 9.

Multes a Acció Cultural

El president d'ACPV, Eliseu Climent, va recordar que el tancament dels repetidors va ser una conseqüència de les multes imposades pel govern de Francisco Camps. Dels més de 800.000 euros de sanció, ACPV té encara pendent el pagament de més de la meitat de l'import, un fet que "ha suposat l'embargament dels casals de Castelló i Ontinyent". No obstant això, l'entitat preveu poder fer front al deute, ajornat fins al 2015, amb la venda de les obres d'art cedides per més d'un centenar d'artistes.

stats