ELS DRETS ESPORTIUS
Mèdia 27/01/2012

La Sexta perd la Fórmula 1 i tem pel futbol de Primera

La Fórmula 1 sortirà a subhasta després que La Sexta hagi hagut de renunciar a les dues pròximes temporades. El partit en obert de la Lliga de futbol travessa també un moment delicat.

àlex Gutiérrez M.
2 min
La Sexta perd la Fórmula 1  i tem pel futbol de Primera

BARCELONA.La Fórmula 1 a la televisió va entrar ahir d'urgència a boxs després que transcendís la impossibilitat de La Sexta de fer front al pagament de les dues pròximes temporades, a raó de 45 milions d'euros per any, aproximadament. Això situa les retransmissions en la difícil tessitura de sortir a subhasta en un mercat en què cada cop -després de les fusions i les retallades a les públiques- hi ha menys possibles compradors. Mediapro té els drets televisius de la Fórmula 1, després d'haver-los arrabassat a Mediaset el 2007.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El 6 de febrer és la data prevista perquè es conegui qui oferirà la competició el 2012 i 2013 en l'àmbit estatal. TV3 manté els drets per a Catalunya el 2012 i el 2013, a raó de 4,5 milions anuals.

L'absorció de La Sexta per Antena 3 ha estat un element en joc. Ja l'endemà d'anunciar-se l'operació, al desembre, el conseller delegat d'Antena 3, Silvio González, va alertar que la Fórmula 1 era insostenible per a un canal com La Sexta i va suggerir que probablement caldria traslladar-la a Antena 3, que té una audiència de base més àmplia. González va recordar també que Antena 3 només renovaria la Lliga si la considera "rendible", una posició que el president del grup, José Antonio Lara, ha refermat les últimes setmanes.

TV3 tampoc no preveu la Lliga

El partit en obert dels dissabtes no només està en dubte a La Sexta: també TV3 manté l'interrogant sobre què passarà a la temporada. De moment, en el pressupost del 2012 no hi ha cap partida per a la contractació d'aquesta competició.

El factor clau és el preu. TV3 s'ha gastat uns 30 milions d'euros per la Lliga, tot i que només en rendibilitza els partits del Barça (vuit per temporada). El primer que caldrà determinar és qui pot comprar el partit en obert a escala estatal, tenint en compte que la Forta (l'entitat que aplega les autonòmiques) està gairebé desarticulada i que la retallada a TVE l'elimina del grup de possibles compradors. Només els dos gegants sorgits dels processos de fusió (Telecinco i Cuatro, d'una banda, i Antena 3-La Sexta, de l'altra) poden afrontar-ho, però a un preu que segurament serà més baix que l'actual.

Una altra opció és portar tota la Lliga als canals de pagament, però això necessitaria un suport legislatiu del PP que es considera poc probable.

Hi ha encara una tercera possibilitat, la mixta, que és la més probable. Es tractaria de mantenir un partit setmanal en obert, però reduint les vegades que en aquest partit hi juga el Barça o el Madrid. D'això se'n derivaria un obert empobrit que tindria un cost molt més econòmic però, en el cas de TV3, també un interès escàs. La contractació de resums seria aleshores l'opció que els actuals gestors de la pública catalana veuen més factible.

stats