ANIMACIÓ
Mèdia 18/02/2012

'Els Simpson' no envelleixen, però sí que es fan líftings

Demà s'acaba la marató televisiva per celebrar els 500 episodis d'Els Simpson. La família que Groening va crear el 1987 no envelleix amb el pas del temps, però sí que són notables els canvis en la seva fisonomia.

Natalia Araguás
3 min

BARCELONA."Al llarg dels anys, hem vist com la Maggie passava de ser un nadó pacífic que es mama el dit a un nadó pacífic que es mama el dit i que diu la seva primera paraula: papa". Aquesta descripció de la benjamina d' Els Simpson , a càrrec de la web oficial, pot aplicar-se a qualsevol altre membre de la família. Malgrat que ja tenen més de vint anys, els personatges de Matt Groening no es fan grans, si no és en alguns capítols puntuals. És el cas de Bart al futuro , on apareix una Lisa adulta convertida en la primera presidenta dels Estats Units. Hi ha flash-forwards similars a La boda de Lisa -en què el matrimoni de la filla gran amb un britànic se'n va en orris- i Futur-drama -en què perilla la beca de la Lisa per entrar a Yale-. Llevat d'aquesta mena de llicències, el Homer i la Marge no varien en la seva condició de matrimoni de mitjana edat que batalla amb els seus fills, instal·lats en una infantesa perpètua. Però això no significa que els personatges no pateixin canvis.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Només un esbós

Els Simpson van veure la llum per primer cop el 1987, com un esquetx de dos minuts al xou de Tracey Ullman. Matt Groening, que va començar el seu treball com a dibuixant de la tira còmica Life in hell , va declarar més tard que van ser creats en quinze minuts mentre esperava una entrevista. Groening només va presentar un esbós dels personatges, assumint que els animadors els polirien. Però van ser fidels a l'esquema original, i van conservar l'aspecte rudimentari d'aquells primers curts. El dibuixant tampoc va escarrassar-se gaire a batejar la família d' Els Simpson i els va anomenar com la seva. En comptes de Matt, al seu alter ego va posar-li Bart, un acrònim de brat (mocós).

El 1989 Els Simpson van fer el salt a la Fox i un equip de productors van adaptar-los al format de sèrie d'animació amb capítols de mitja hora. Aquell any, els dibuixos van patir la transformació més important. A Homer se'l va fer més gras i se li va arrodonir el cap. El seu vestuari també va tornar-se més informal, i va adoptar la seva actual camisa blanca. El monyo de la Marge va guanyar alçada i se li va fer més ondulat: ella és probablement el personatge que menys variacions ha viscut en la història de la sèrie. A la Lisa i la Maggie també els van canviar les cabelleres punxegudes per unes amb forma d'estrella. Pel que fa al Bart, va perdre pes i li van canviar els cabells tallats a l'estil raspall pel pentinat actual.

Acoloriment digital

A partir de la quarta temporada, l'animació d' Els Simpson ha anat a càrrec de Film Roman, amb la col·laboració d'Akon Production Company, Anivision i Rough Draft Studios. Un altre canvi significatiu es va produir a partir del capítol El matón superdetective (temporada 14): els dibuixos van deixar d'acolorir-se a mà i el procés es va tornar digital. Abans que la transició fos definitiva, van fer-se dues proves d'acoloriment digital en els episodis Radioactivo-man i La amenaza del tenis .

Els Simpson patirien alguns retocs més, per exemple l'any 1997, però ja no serien tan notoris com els que van experimentar en començar la dècada dels noranta. Tota aquesta evolució ha donat fruit a l'aspecte que ara presenten al seu capítol 500, El último adiós , que demà tancarà la marató televisiva organitzada a Los Angeles per commemorar la fita de mig miler d'episodis. Amb tot, no s' acomiadaran dels seus espectadors: la simpsomania continua i Fox ha garantit com a mínim una altra temporada de la sèrie.

stats