L'ESPAI CATALÀ DE COMUNICACIÓ
Mèdia 12/02/2012

Un any sense senyal de TV3 al País Valencià

Divendres farà un any de la fi de les emissions de TV3 al País Valencià. Acció Cultural continua pagant les multes generades, mentre que el Congrés encara ha de debatre la ILP Televisió sense Fronteres.

à. Gutiérrez / N. Araguás
2 min
L'ÚLTIM REPETIDOR 
 Des del cim del Montdúver,  a la comarca de la Safor,  el repetidor permetia la recepció de TV3 en territori del País Valencià.

BARCELONAL'any 1985 un grup de veïns de Sueca aconseguien muntar una instal·lació casolana que permetia veure TV3 a l'àrea. Després d'aquesta iniciativa va començar una política expansiva de repetidors per ampliar la cobertura del canal, fins que l'hostilitat de la Generalitat contra aquestes emissions va aconseguir interrompre-les, aquest divendres farà un any. Però la batalla legal continua. D'una banda, es va presentar una ILP que el Congrés ha acceptat discutir i que tornaria a fer possible la recepció de TV3 al País Valencià (i viceversa amb Canal 9 i Catalunya). De l'altra, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) encara lluita per pagar part dels 800.000 euros de multa que va generar tot el procés de mantenir operatius els repetidors.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"El retorn de les emissions pot allargar-se uns mesos. El més important és que ja som dins del procés parlamentari i que no hi ha la bel·ligerància del govern valencià de fa uns anys", explica Toni Gisbert, secretari de l'entitat. ACPV encara té pendent pagar 400.000 euros de les multes. L'Agència Tributària ha acceptat el fraccionament de l'import i l'associació ha mobilitzat un centenar d'artistes perquè donin obra seva que permeti sufragar aquests diners.

El relaxament institucional de què parla Gisbert es reflecteix també en la moció aprovada el 31 de gener per la Diputació de Castelló, on s'instava el govern central a "garantir les emissions de totes les televisions realitzades total o parcialment en la nostra llengua en el conjunt del domini lingüístic".

L'altre factor és l'obertura de noves finestres, com ara internet, que faciliten veure TV3 arreu. "El buit que deixen els repetidors tancats és gran", explica Carles Manteca, cap d'antena de TV3, "però les noves tecnologies ajuden a omplir-lo a través d'altres pantalles i serveis a la carta".

"Una estratègia de fractura"

El professor i teòric Josep Gifreu es mostra pessimista amb la possibilitat d'aconseguir la recepció dels canals en llengua catalana arreu del territori: "Forma part d'una gran estratègia de fractura entre Catalunya i el País Valencià, pel que fa a la comunicació i, especialment, la televisió". La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, també s'ha mostrat contrària a la situació actual: "Em sembla absurd que un govern vagi en contra del que la tecnologia i la lògica permeten. En un moment en què podem veure televisions de tot el món, que hi hagi un govern d'un lloc on es parla en català que no pugui suportar que els ciutadans vegin TV3 és absurd".

stats