XARXES SOCIALS
Mèdia 27/12/2011

El perfils paròdics a Twitter: entre l'humor i la suplantació

Twitter ha fet proliferar els perfils paròdics de personatges públics, sobretot polítics. La polèmica està servida: no sempre queda clar si es tracta d'una caricatura o de l'apropiació de la identitat digital d'algú.

àlex Gutiérrez M.
2 min
El perfil @Naniano Rajoy parodia el líder del PP i durant la campanya Twitter va bloquejar-lo

BARCELONA.Les caricatures dels ninotaires dels diaris, els imitadors del Polònia, les titelles d' El Guiñol ... Les celebritats s'enfronten des de fa a anys a les seves caricatures en múltiples mitjans i Twitter ha suposat una eclosió d'aquest gènere. Però la polèmica està servida, perquè no tots els perfils falsos fan evident que es tracta d'una paròdia. Els responsables de la xarxa social bloquegen aquells usuaris que suplanten els altres, però des de San Francisco no sempre és fàcil saber si efectivament es tracta d'una caricatura o d'una apropiació de la identitat digital d'algú.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els polítics són les principals víctimes de la facilitat -i anonimat- amb què es pot crear un perfil fals a Twitter. En alguns casos, com passa amb @EspeonzaAguirre, acaben tenint més seguidors que la mateixa persona que els ha inspirat (118.873 contra 71.201). A Catalunya, un dels més populars és el perfil @tietfelip, inspirat en el conseller d'Interior, Felip Puig.

El seu responsable explica que el va crear "per narrar amb humor i ironia la situació que s'estava vivint arran del moviment 15-M amb les acampades de plaça Catalunya i del Parlament, i les accions que tant el Govern com el cos de Mossos portaven a terme". Tot i que la paròdia era evident, des de les oficines centrals a Twitter no ho van considerar així: li van bloquejar el perfil i no li van donar cap avís previ.

Seguiment dels partits

Els partits polítics vigilen l'activitat d'aquestes paròdies i denuncien les que no deixen clar la seva condició humorística. Jordi Romeu, cap d'informació de Convergència, explica que se cenyeixen "a allò que marquen els termes i condicions de la xarxa social. Si hi ha un intent de suplantació, s'eleva la denúncia a Twitter. Però si el que fa és una paròdia, i queda ben palès, no hi ha més remei que acceptar-la com la que podria fer-se en un programa de televisió. Això sí, es vigila que aquest tipus de perfils no superin la frontera de l'insult".

Però una denúncia no resol necessàriament el cas. Durant la campanya electoral espanyola, Twitter va bloquejar el perfil @NanianoRajoy que parodiava el líder del PP. Al cap de poques hores, apareixien un munt de perfils nous i el hashtag #freenaniano adquiria el rang de tendència mundial.

stats