TEMA DEL DIA
Balears 28/07/2015

Una iniciativa popular demanarà al Parlament prohibir els toros a tot Balears

L'entitat Mallorca sense Sang, que haurà de recollir 10.000 firmes en tres mesos, té garantit el suport de MÉS i Podem, i espera que el PSIB doni llibertat de vot

Lluís Planas
2 min
Imatge d'una correguda de toros celebrada a Alcúdia. A les graderies hi ha menors d'edat, una qüestió que prohibeix la llei. ISAAC BUJ

PalmaL'entitat animalista Mallorca sense Sang tramitarà una iniciativa legislativa popular (ILP) davant el Parlament per modificar la Llei autonòmica de protecció animal i prohibir les corregudes de toros a tot el territori de Balears. Els animalistes, que preparen la iniciativa per a després de l'estiu i hauran de recollir 10.000 firmes que l'avalin en tres mesos, asseguren que tenen el suport de MÉS i Podem per tramitar el canvi legislatiu, mentre que esperen que el PSIB doni llibertat de vot als seus diputats i aconseguir així una majoria favorable al Parlament. El text que es registrarà per a la modificació de la llei inclourà una regulació per prohibir la tauromàquia en totes les seves formes, de manera que també afectaria la celebració, per exemple, del correbou de Fornalutx, a més de qualsevol espectacle que produeixi patiment a un animal i la supressió de qualsevol forma de finançament i protecció a través de subvencions, inversions, beneficis fiscals o qualsevol altra forma de finançament públic als espectacles taurins. Aquest dijous el ple de l'Ajuntament de Palma –amb els vots del PSIB, MÉS i Som, i en contra del PP i Ciutadans– declararà la ciutat antitaurina i es convertirà en el vintè municipi illenc que prohibeix d'aquesta manera la realització d'espectacles taurins.

"Estam estudiant tots els tràmits burocràtics i legals per presentar la ILP després de l'estiu perquè creim que ara es donen les circumstàncies necessàries", avança Guillem Amengual, portaveu de Mallorca sense Sang. L'entitat es mostra convençuda d'aconseguir les 10.000 firmes necessàries, una vegada que en els darrers anys ja han aconseguit aplegar-ne unes 130.000 amb diverses campanyes. La iniciativa legislativa popular és un instrument de participació democràtica directa i el seu procediment comença amb la presentació davant la mesa del Parlament d'un text articulat de la proposició de llei i una exposició detallada de les raons que n’aconsellen la tramitació. La mesa ha de comprovar que la iniciativa compleix els requisits i en cas favorable els promotors tenen tres mesos per reunir les signatures de suport a la proposició de llei. Aconseguit això, la ILP ha de passar el tràmit de presa en consideració davant el ple del Parlament, amb un representant que la podrà defensar, per poder continuar endavant. És aquí quan els promotors necessitarien el suport de la majoria absoluta de diputats. La darrera ILP presentada davant el Parlament, a iniciativa del GOB per a la protecció del territori, va ser rebutjada el mes de març passat per la majoria del PP, de manera que no es va arribar a prendre en consideració pel Parlament malgrat haver recollit les firmes necessàries.

En les declaracions de municipis antitaurins que està promovent Mallorca sense Sang, ja s'inclou un acord per instar formalment al Parlament la modificació de la Llei autonòmica de protecció animal per prohibir expressament les corregudes de toros i els espectacles taurins. "Quan tramitem la ILP davant el Parlament, calculam que almanco la meitat dels municipis de Mallorca ja s'hauran declarat antitaurins", explica el portaveu de l'entitat, "la qual cosa pensam que donarà molta força a la nostra iniciativa". A l'espera que ho faci Palma aquest proper dijous, els municipis de . sosté Guillem Amengual per justificar la iniciativa popular que registraran davant el Parlament.

stats