Societat 23/02/2015

Agència de Salut Pública de Barcelona, trenta anys vetllant per la qualitat dels aliments

L'organisme investiga els contaminants, additius i elements perjudicials dels aliments per mitjà del programa IQSA

Ara
1 min

Barcelona“Podem estar segurs que els aliments que es comercialitzen a Barcelona són correctes” assegura Júlia Duran, la directora de seguretat alimentària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Entre moltes altres funcions, aquest organisme controla i vigila els possibles riscos per a la salut en l’àmbit dels aliments i els establiments alimentaris de la ciutat. Ho fa a través d’inspeccions, anàlisis dels productes i estudis de brots i alertes, entre altres accions. Al llarg de l’any s’analitzen al laboratori unes 30.000 mostres.

L’evolució de contaminants als aliments

Un dels projectes més destacats de l’ASPB és el Programa bianual d’investigació de qualitat sanitària dels aliments (IQSA). Des de fa tres dècades, l’IQSA recull dades sobre els nivells de contaminants químics i microbiològics d’aliments seleccionats.

“No podem relaxar-nos, perquè el risc zero no existeix”, assegura Duran, que puntualitza: “Quan hi ha una petita línia que surt de la conformitat, el programa ens dóna les eines per poder intervenir ràpidament”.

Al llarg dels anys s’ha observat una evolució en la presència de contaminants: per exemple, han disminuït molt les traces de plaguicides en la fruita i la verdura; en canvi, actualment cal posar el focus en productes innovadors i en els plats preparats.

A més de ser un referent en el control alimentari, l’Agència de Salut Pública de Barcelona també ho és pel que fa a l’estudi i anàlisi de l’aigua i de la contaminació atmosfèrica.

stats