BARCELONA ARA
Societat 06/12/2014

Barcelona, capital del patinatge sobre gel

La ciutat acull entre els dies 11 i 14 la final de l’ISU Grand Prix, una prova en la qual competiran els millors patinadors sobre gel del món

Arnau Romaní
4 min
24 patinadors, dividits en quatre categories, participaran a la final de l’ISU Grand Prix de Barcelona.

BarcelonaJa fa unes quantes setmanes -i així serà durant tot el període nadalenc fins a l’11 de gener- passejant per la plaça de Catalunya es pot veure gent patinant sobre gel, concretament a la pista que ha instal·lat l’Associació de Comerciants de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament al mig de la plaça, com ja s’ha fet els tres últims anys. Allà, petits i grans, colles d’amics, companys de feina, famílies senceres i tothom en general disfruten patinant.

La pista, que rep el nom de BarGelona, està oberta cada dia, des de les 10 del matí fins a les 9 de la nit -fins a les 11 de la nit els divendres i dissabtes-, i en les tres edicions anteriors ha sigut tot un èxit: comptant només l’any 2013, 90.000 persones van poder patinar pels 1.500 metres quadrats que té la pista de BarGelona.

Els patinadors que es veuran, però, a la sala polivalent del Centre de Convencions Internacional de Barcelona entre dijous 11 i diumenge 14 de desembre no tenen res a veure amb els que hi ha un dia qualsevol patinant per la pista de BarGelona.

Són els millors patinadors del món, que arriben a la ciutat de Barcelona amb motiu de la celebració de la final de l’ISU Grand Prix de patinatge artístic sobre gel, un esdeveniment que posa el punt final al circuit de proves de patinatge sobre gel que s’ha celebrat al llarg de l’any a diferents punts del planeta.

La final de l’ISU Grand Prix, considerada la més important del món després dels Jocs Olímpics d’Hivern, reunirà durant tres dies els sis millors patinadors d’aquesta temporada en les quatre categories: masculina, femenina, parelles i dansa.

Barcelona es convertirà, doncs, en la gran capital del patinatge sobre gel durant uns dies, i serà l’avantsala dels imponents Jocs Olímpics d’Hivern de Pyeongchang (Corea del Sud) de l’any 2018.

El gran reclam local és el patinador olímpic Javier Fernández, un madrileny resident al Canadà que ha obtingut diverses medalles, com ara dos ors al Campionat Europeu i dos bronzes al Mundial, a part d’una participació més que destacable en els Jocs Olímpics de Sotxi d’aquest any 2014, en els quals va haver de conformar-se amb un quart lloc.

Fernández haurà de competir en la categoria masculina individual de la final de l’ISU Grand Prix amb els altres cinc patinadors amb més puntuació en el rànquing mundial d’aquest any, dos russos i tres japonesos.

Projecció de futur, tant local com internacional

En una reunió que va tenir lloc al mes de març a Sotxi -coincidint amb la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern-, la Federació Internacional de Patinatge va decidir que Barcelona seria la seu de la final de l’ISU Grand Prix, gràcies a l’impuls de la regidoria de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona i de la Federació Espanyola d’Esports de Gel.

Per a Barcelona, la celebració d’aquesta prova ha de ser una oportunitat per promoure els esports d’hivern a la ciutat i a Catalunya, ja que els ciutadans podran veure de prop els professionals més destacats d’aquesta modalitat esportiva. De fet, ja fa uns dies que ha començat la campanya municipal per promocionar l’esdeveniment: als llums i als arbres de Nadal s’hi han afegit un munt d’imatges de patinadors que han contribuït encara més a vestir d’hivern la ciutat.

La celebració de la final de l’ISU Grand Prix ha de servir també com un reclam per acostar persones de tot el món fins a la ciutat. De les entrades venudes -que són ja ben bé un 75% del total d’entrades que hi havia disponibles-, gairebé la meitat són de persones d’altres països.

Els espectadors que han adquirit entrades per a aquest gran esdeveniment són de més de trenta nacionalitats diferents: destaquen de llarg les vendes al Japó i a Rússia, que coincideixen amb la gran allau de patinadors que vénen d’aquests dos països. Italians, francesos i alemanys també es deixaran veure amb força per les grades del Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

D’altra banda, múltiples canals de televisió retransmetran a diversos països les actuacions dels 24 patinadors que actuaran en la competició. Cal dir que el patinatge sobre gel sol tenir audiències força superiors a la majoria d’esports olímpics d’hivern.

UNA PISTA DE PATINATGE EXCEPCIONAL

Acostumats a patinar en palaus d’esports i poliesportius pensats expressament per al patinatge sobre gel, els 24 patinadors que competiran la setmana que ve a la final de l’ISU Grand Prix de Barcelona es trobaran amb un escenari totalment diferent. I és que l’espai on tindrà lloc tota la competició serà la sala polivalent del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), un edifici situat al Fòrum, a la zona de Diagonal Mar.

Aquest edifici va ser dissenyat per l’arquitecte català Josep Lluís Mateo i inaugurat durant el Fòrum de les Cultures de l’any 2004. Actualment el CCIB serveix com a espai d’exposicions i d’actes diversos, però mai fins ara havia sigut la seu d’una competició esportiva, i menys d’una que requerís instal·lar-hi una pista de gel.

La sala polivalent del CCIB es convertirà en tota una obra d’enginyeria, amb la construcció d’una glamurosa pista de gel, que quedarà envoltada per unes grades amb capacitat per a 5.500 espectadors. A més, al mateix CCIB s’hi instal·larà també un espai, anomenat Skating Hall, que servirà perquè empreses del sector i patrocinadors de l’esdeveniment puguin oferir i mostrar els seus productes i activitats a tots els visitants que passin pel recinte.

stats