Societat 07/01/2013

Barcelona captura 137 senglars en un any

3 min

Durant els últims mesos s'han dut a terme actuacions de control per a la reducció del nombre de porcs senglars a la serra de Collserola i per contenir la pressió que exerceixen a la ciutat, vetllant per la seguretat de la ciutadania. L’actuació s’ha portat a terme en dues fases, des de finals del 2011, amb l’objectiu doble de contenir la presència de porcs senglars i alhora conscienciar la població dels riscos del contacte amb aquests animals i informar dels comportaments més adequats.

Durant el 2013 es preveu continuar amb les actuacions de control de la població de senglars. Durant la campanya d’octubre de 2011 a desembre de 2012, s’han capturat un total de 137 porcs senglars a Barcelona. Així mateix, en l’últim any s’han reduït les incidències un 41%, passant de les 670 registrades entre gener i novembre del 2011 a les 396 comptabilitzades per la Guàrdia Urbana en el mateix període de 2012.

Una actuació coordinada per contenir la població de senglars

En els darrers anys, a Collserola s’havia constatat un augment del nombre de porcs senglars, passant d’una població de 654 exemplars l’any 2004 a 805 al 2011, el que havia comportat un increment del nombre d’incidències registrades a la ciutat. Durant el 2010 es van registrar un total de 616 incidències, xifra que al 2011 va pujar fins les 676. Aquest 2012, i a l’espera del tancament de dades de desembre, la xifra s’ha reduït fins a 396 incidències, el que suposa un descens del 41%, sent especialment significatiu els descens registrat els mesos d’estiu.

La població de senglars -la xifra òptima s’estima entre 4 i 5 senglars per cada 100 hectàrees- comporta incidents amb danys als béns urbans, molèsties i riscos per a la seguretat de vianants i vehicles, a més de derivar en l’adquisició d’hàbits domèstics en un animal salvatge, que redueix les seves possibilitats de supervivència en el medi natural. Per aquest motiu, es duen a terme les campanyes de control- captura i posterior sacrifici- en una actuació coordinada del Cos d’Agents Rurals de la Generalitat, la Guàrdia Urbana de Barcelona, els guardes del Parc de Collserola i veterinaris de l’empresa pública Forestal Catalana, i amb la col·laboració de l’àrea d’Hàbitat Urbà-Medi Ambient i Serveis Urbans pel que fa a les despeses de transport i incineració dels senglars. En total, s’han fet 137 captures, amb teleanestèsia, al terme municipal de Barcelona.

Mecanisme antibolcatge de contenidors

Paral·lelament, des de novembre de 2011, l’Àrea d’Hàbitat Urbà va instal·lar com a prova pilot a 91 contenidors del districte de Sarrià-Sant Gervasi un mecanisme que en millora la subjecció i impedeix actes incívics contra els contenidors d’escombraries. Aquest mecanisme pretén evitar que els contenidors es desplacin en carrers costeruts i dificultar l’acció dels porcs senglars que els bolquen per buscar menjar a les escombraries, embrutant l’entorn i envaint l’espai per als ciutadans. La prova pilot ha apuntat com a conclusions que el mecanisme és efectiu per als senglars, però s’estudia canviar-ne el material – ara és metàl·lic- per evitar actes vandàlics i sostraccions. També durant aquest any fins al mes d’abril es va desplegar una campanya de comunicació específica a les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris, amb un equip de 18 informadors de carrer procedents del Pla d’Ocupació de Barcelona Activa amb l’objectiu d’evitar l’alimentació dels senglars, tant directament com indirecta, per part dels ciutadans; i d’evitar conflictes en les zones urbanes. A més, es van repartir prop de 7.700 fulletons i 500 pòsters amb els missatges de la campanya.

stats