Societat 29/04/2013

Barcelona tindrà un nou model d'atenció a dones, infants i adolescents víctimes de la violència domèstica

La posada en marxa del nou model, el gener del 2014, coincidirà amb l’obertura d'un centre específic per aquesta tasca al carrer de Marie Curie (Districte de Nou Barris).

2 min

Barcelona tindrà un nou model d'atenció a dones, infants i adolescents víctimes de la violència domèstica. La posada en marxa del nou model, el gener del 2014, coincidirà amb l’obertura d'un centre específic per aquesta tasca, anomenat Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA). El nou centre estarà situat al carrer de Marie Curie, 20 (Districte de Nou Barris). Tindrà una superfície de 800 metres quadrats.

En aquest centre es proporcionarà atenció tant a les persones afectades per la violència domèstica com al seu entorn més proper, és a dir, als infants i adolescents que hi conviuen. El servei substituirà els actuals Equip d'Atenció a les Dones (EAD) i Servei d'Atenció a Nenes i Nens (SAN).

El centre atendrà els infants i adolescents afectats en cas de mort de la víctima de violència domèstica per assassinat o suïcidi i els qui hagin patit relacions afectivosexuals de parella o altres manifestacions de violència domèstica en què no estiguin implicats ni la mare ni el pare o les seves parelles.

El nou model presenta tretze recomanacions per millorar l'atenció que proporciona el sistema públic de serveis socials, com ara incorporar infants i adolescents com a víctimes en la futura legislació per a l'eradicació de la violència domèstica i posar en coneixement de la judicatura el fet que molts procediments comporten una victimització secundària per a infants i adolescents.

D’altra banda, s’han establert nous criteris per valorar l'existència de desemparament. Així, si fins ara es produïa quan la violència domèstica havia provocat un perjudici greu en l'infant o en el nadó, el nou protocol estableix que es considerarà una situació de desemparament quan la mare no adopti mesures de protecció de l'infant o adolescent, tot i haver rebut aquesta recomanació per part dels professionals.

A més, per primer cop, es defineix com s'ha de fer l'exploració amb el pare, quan sigui aquest qui maltracta, per evitar la victimització secundària de la mare i els fills, i desenvolupa tres tipus d'intervenció grupal per potenciar: grups socioeducatius, grups psicoterapèutics i activitats grupals socioeducatives.

stats