Societat 29/01/2013

Barcelona es dota del Pla del Verd i de la Biodiversitat

Es presenta un instrument estratègic que marca els reptes i compromisos municipals per renaturalitzar la ciutat amb l’objectiu d’aconseguir crearuna infraestructura ecològica. El document marca com a prioritats la creació de corredors verds urbans i l’aprofitament dels “espais d’oportunitat”: omplint escletxes de verd, com els terrats, les parets mitgeres o els espais entre edificis

2 min
Pla Verd i de la Biodiversitat

S'ha presentat el Pla del Verd i de la Biodiversitat de Barcelona, un instrument estratègic que defineix els reptes, objectius i compromisos del govern municipal en relació amb la conservació del verd i de la diversitat biològica i la manera com la població els coneix, en gaudeix i en té cura. Aquest document planifica a llarg termini les actuacions per aconseguir una infraestructura ecològica ('green infrastructure') que produeixi beneficis per a les persones, subministri serveis ambientals i socials, generi llocs de vida dins l’hàbitat urbà, insereixi la natura a la ciutat, connecti i relligui l'urbs en el territori i faci la ciutat més fèrtil i més resilient davant els reptes de futur.

Aquest pla neix fruit del treball tècnic del consistori i d’un procés de participació amb més de 300 participants, entre experts, entitats ambientals i socials, empreses, gremis, col·legis professionals i professionals liberals, a més de les diferents administracions.

El document analitza els conceptes clau del verd i la biodiversitat a la ciutat de Barcelona i marca com a prioritats la creació de corredors verds urbans que lliguin les àrees naturals perifèriques amb la trama urbana, i també l’aprofitament del que el pla defineix com a “espais d’oportunitat”: omplint escletxes de verd, com els terrats, les parets mitgeres o els espais entre edificis, augmentant la presència de verd allà on ja no n'hi ha, i generant noves formes de verd urbà, properes i productives, com els horts urbans.

Els objectius principals del pla són:

• Conservar i millorar el patrimoni natural de la ciutat, evitant la pèrdua d’espècies i d’hàbitats.

• Assolir la màxima dotació de superfície verda i la seva connectivitat.

• Obtenir els màxims serveis ambientals i socials del verd i la biodiversitat.

• Avançar en el valor que la societat assigna al verd i a la biodiversitat.

• Fer la ciutat més resilient davant reptes emergents com ara el canvi climàtic.

El Pla treballa amb l'horitzó 2020, per la naturalesa de les accions que es proposen, i pren com a referència l'Estratègia de la Unió Europea per a la Biodiversitat fins al 2020 i el Conveni per a la Diversitat Biològica de les Nacions Unides, expressats al Pla Estratègic de Biodiveersitat i als Objectius de la Biodiversitat d'Aichi 2011-2020. Compta amb un pressupost de més de 60 milions d'euros per al període 2012-2015.

Un pla amb una visió de ciutat per al 2050

El Pla del Verd i de la Biodiversitat planteja la Barcelona de l'any 2050 com una ciutat on natura i urbanitat interactuen i es potencien, que disposa d'una infraestructura ecològica que relliga urbs i territori i aporta serveis ambientals i socials: resiliència, paisatge, salut, bellesa, cultura i oportunitats de relació per a les persones.

Es pretén evolucionar cap a una ciutat on s'apreciï, es conservi i es potenciï la biodiversitat com a patrimoni natural de la Terra i com a benefici per a les persones i les generacions presents i futures, i on s'aprofitin totes les oportunitats per fer lloc a la natura i afavorir el contacte de les persones amb els elements naturals.

stats