Societat 08/11/2014

Barcelona, a la recerca d’un turisme més sostenible

L'Ajuntament de Barcelona busca encaixar la forta activitat turística que té la ciutat amb un model de sostenibilitat social i mediambiental

Arnau Romaní
3 min

BarcelonaEl Parc Güell, la Sagrada Família, la Rambla... Tots aquests espais -i molts altres que al lector segur que li vénen al cap- són envaïts un dia qualsevol per riuades de turistes que arriben a la ciutat de Barcelona per passar-hi uns dies de descans. La ciutat s’ha consolidat com un referent de destinació turística mundial i el sector turístic barceloní s’ha convertit en un dels més potents a nivell econòmic.

L’Ajuntament de Barcelona treballa perquè aquesta activitat turística no desbordi l’activitat que ja té Barcelona per ella mateixa. L’objectiu és que l’activitat dels turistes no malmeti el patrimoni social, cultural, econòmic i ambiental de la ciutat, buscant el que se’n diu un turisme sostenible.

Des del 2010, l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Consorci Turisme de Barcelona i altres entitats tant públiques com privades, ha anat treballant per donar valor al sector del turisme com un sector que s’adequa a un model de sostenibilitat social i mediambiental. Accions com la signatura de la Carta del Turisme Responsable, l’adhesió al Global Sustainable Tourism Council i el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 de Barcelona han ajudat a fixar un pla estratègic perquè Barcelona sigui una ciutat de turisme responsable.

A més, la ciutat compta amb el certificat -que durant aquests dies es renovarà per a 3 anys més- del Biosphere World Destination, que acredita Barcelona com una ciutat que gestiona l’activitat turística seguint els paràmetres d’un turisme responsable i sostenible.

El canvi en la gestió de la mobilitat turística als voltants de la Sagrada Família o el nou pla d’entrada al Parc Güell són dos exemples dels esforços de l’Ajuntament de Barcelona per intentar, en paraules de la tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, que el model de turisme de la ciutat “garanteixi la qualitat de vida i que prioritzi l’equilibri entre l’activitat turística i la convivència ciutadana”.

El turisme de districte guanya força

2a edició dels Premis de Turisme Responsable de Catalunya

20 de novembre

Recinte de Sant Pau

L’International Centre for Responsible Tourism Barcelona-Catalunya (ICRT) organitza aquests premis que guardonen les empreses o entitats que practiquen un turisme que té un impacte positiu per a la comunitat local, el medi ambient i els mateixos turistes.

Trobada de la Xarxa Mundial de Destinacions Sostenibles

20 i 21 de novembre

Recinte de Sant Pau

Representants de les principals destinacions turístiques certificats com a destinacions sostenibles participen en aquesta trobada. L’objectiu és posar en comú els esforços que fan totes aquestes destinacions per millorar la qualitat de vida i la cultura de la comunitat local, i que a més això repercuteixi positivament en l’impacte econòmic del territori.

Global Summit on City Tourism

9 i 10 de desembre

Paranimf de plaça Universitat

Aquesta trobada uneix diversos representants de la indústria turística a nivell internacional, tant pública com privada, amb l’objectiu d’intercanviar projectes i experiències que repercuteixin a crear un model turístic eficient i sostenible.

L’agenda d'actes del turisme sostenible:

En la línia d’aconseguir que Barcelona sigui una destinació de turisme sostenible, l’Ajuntament ha posat en marxa un paquet de mesures, finançat gràcies a l’impost turístic, que inclou accions com ara la senyalització de rutes verdes en alguns districtes, una mesura que ja s’havia implantat amb èxit a Montjuïc, i la creació de nous punts informatius que mostrin al turista els elements més atractius de cada districte, entre altres.

L’objectiu d’aquestes actuacions és descentralitzar el turisme, normalment massificat en el nucli antic, per equilibrar l’impacte que té l’activitat turística en tota la ciutat i que tots els districtes puguin repartir-se el benefici econòmic que suposa l’arribada de visitants estrangers.

Al mateix temps, aquesta decisió serveix per reivindicar i mostrar als turistes la gran riquesa cultural, artística i social que té la ciutat en tots els barris.

D’altra banda, la plaça de les Glòries, ara en plena remodelació, també es preveu que funcioni com a centre de dinamització turística dels districtes que l’envolten.

stats