Societat 01/07/2016

Barcelona busca solucions a la situació d’emergència habitacional

La pujada del preu del lloguer de l’habitatge complica encara més una situació insostenible. L’Ajuntament ha invertit 9,5 milions d’euros l’últim any per ajudar les famílies amb risc de perdre la casa

Arnau Romaní
3 min
Barcelona busca solucions a la situació d’emergència habitacional

Tot i que la crisi del sector immobiliari encara s’arrossega, els preus del lloguer d’habitatge a Barcelona estan començant a créixer de manera alarmant. Però l’augment dels preus de lloguer no va, ni de bon tros, lligat a un increment de la renda dels barcelonins i barcelonines, per la qual cosa s’està produint un desajust que preocupa, i molt, tant el govern municipal com els ciutadans.

Entre les moltes conseqüències que té aquest augment dels preus de lloguer per a la ciutat hi ha, per exemple, el fet que les persones amb ingressos més baixos acabin marxant del centre de Barcelona i s’instal·lin als barris més allunyats, propiciant així una desigualtat encara més gran entre els diferents barris de Barcelona que la que ja hi ha actualment.

Font: Ajuntament de Barcelona

Objectiu: actuar abans d’arribar al desnonament

L’augment dels preus del lloguer de l’habitatge -i la previsió que vagin augmentant cada cop més- agreuja una situació d’emergència habitacional ja de per si prou complicada. I és que, segons dades del Jutjat Degà de Barcelona, durant el darrer any s’han produït 2.400 desallotjaments, el 80% dels quals han estat causats per l’impagament de mensualitats per part dels inquilins. “Des de l’Ajuntament estem treballant per evitar tots els desnonaments per execucions hipotecàries. Al voltant d’un 90% dels desnonaments els aconseguim resoldre negociant o posposant terminis”, afirma el regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner.

Per fer front a la situació d’emergència habitacional que s’està vivint a la ciutat, el govern municipal ha decidit destinar 9,5 milions d’euros en ajuts per poder pagar el lloguer a les famílies que tenen rendes més baixes. “L’important és poder ajudar les famílies que tenen dificultats per pagar el lloguer abans que s’hagi d’arribar a la situació extrema del desnonament”, explica Montaner, i afegeix: “Tot i així, l’actuació preventiva per evitar una situació d’emergència habitacional comença per la sensibilització de la ciutadania en el sentit d’entendre que el dret a l’habitatge ha de ser un dret bàsic i que ha d’estar garantit per a tothom. Per això, cal revertir la concepció de l’habitatge com a mercaderia i fomentar l’habitatge com a bé de primera necessitat”.

En paral·lel, l’Ajuntament ha començat impulsar diferents projectes per ampliar el Parc d’Habitatge Públic. D’una banda, els propers anys es construiran més de 2.000 pisos de lloguer protegit nous. De l’altra, es treballa en diferents acords per adquirir habitatges de lloguer protegit que provenen de la cessió d’entitats financeres, com ara la Sareb o Caixabank -que aporten 200 i 50 habitatges respectivament-, o del programa Pisos Buits, que pretén captar pisos buits del mercat privat per llogar-los a un preu social i amb garanties de cobrament pel propietari.

Actuar de manera preventiva contra els desnonaments

Des del gener, Barcelona compta amb una unitat creada específicament per lluitar contra els desnonaments i l’exclusió residencial. La unitat, que s’identifica com a UCER (Unitat Contra l’Exclusió Residencial), està formada per 13 professionals que estan relacionats amb el món de l’habitatge i els serveis jurídics i que té l’objectiu de ser un instrument d’interlocució i negociació amb els propietaris. L’objectiu és actuar en els possibles casos de desnonaments de forma preventiva i així poder evitar-los a temps.

Pàgines d’informació de la ciutat realitzades amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona

stats