Societat 12/07/2014

Barcelona s’uneix per ajudar els que més pateixen la crisi

Nombroses entitats s'uneixen per ajudar a superar la crisi des del vessant social

Martí Cornet
3 min

Per promoure el bon tracte amb la gent gran i reduir els maltractaments i abusos cap a aquest col·lectiu es duen a terme un munt d’accions específiques a la ciutat de Barcelona. El mateix Ajuntament de Barcelona ha incorporat a l’acta de valoració del grau de dependència la identificació sistemàtica de possibles situacions de risc de maltractament.

D’altra banda, l’associació Dones Mundi impulsa el projecte Ombra, que té el propòsit de sensibilitzar els ciutadans que cal tenir més presents les dones grans i vol donar visibilitat a aquest nombrós col·lectiu, que ha anat creixent els últims anys perquè ha augmentat l’esperança de vida.

També la Unió de Pensionistes, Jubilats i Prejubilats fa un seguiment als centres residencials per a gent gran perquè rebin un tracte digne.

Aquestes accions dedicades a la gent gran són algunes de les més de 1.000, moltes de les quals completament noves, que fan i faran a Barcelona un grapat d’entitats i un conjunt d’actors socials de la ciutat, finançades tant amb fons propis com d’altres entitats privades, i també d’altres administracions públiques diferents de l’Ajuntament de Barcelona.

Formen part de l’estratègia compartida de l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva. En total hi participen uns 7.000 professionals i uns 13.000 voluntaris. S’adrecen als sectors més vulnerables, els que pateixen més la crisi social, perquè puguin viure dignament i no quedin enrere, que tinguin feina i una bona xarxa de relacions.

Més de 500 organitzacions

L’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva, que aplega més de 500 organitzacions de la ciutat -l’Ajuntament de Barcelona, entitats socials i actors socials i institucionals com col·legis professionals, sindicats i universitats-és l’espai de què s’ha dotat la ciutat per la col·laboració pública i privada, amb l’objectiu de promoure projectes i xarxes d’acció per millorar la inclusió social a Barcelona.

És en aquest espai comú entre les organitzacions socials de la ciutat i l’Ajuntament en el qual s’ha desenvolupat l’estratègia compartida.

Barcelona, com totes les ciutats de l’Europa mediterrània, està patint una crisi social llarga i molt important. Però el que diferencia Barcelona d’altres ciutats europees és la manera com hi està fent front: incrementant la capacitat de resposta, articulant els recursos i els esforços de la Barcelona social en una direcció comuna, sostinguda per compromisos d’acció, programes i projectes de cooperació pública i privada i ciutadana.

La reacció del teixit d’entitats del tercer sector social és ressaltable. Malgrat les dificultats i la reducció de recursos econòmics públics de les administracions -amb l’excepció de l’Ajuntament de Barcelona-, i els problemes d’accés al crèdit bancari, ha incrementat substancialment el nombre de prestacions i serveis socials oferts a un nombre de persones ateses cada any més ampli i ha buscat noves vies de finançament per lluitar més incisivament contra l’exclusió social.

Els col·legis professionals més relacionats amb la temàtica de la inclusió han obert espais per a l’educació i acció perquè els professionals despleguin una millor intervenció davant els nous reptes d’aquest canvi d’època i puguin canalitzar també la seva solidaritat i el seu compromís cívic i social.

Els sindicats, que han assumit des de sempre un paper important en la lluita per la inclusió social, avui treballen per combatre un nou rostre de la pobresa a Europa: els treballadors i treballadores que tot i tenir feina es troben en situació de pobresa.

Les associacions de veïns i veïnes han complementat les seves reivindicacions als barris més vulnerables amb la participació en projectes comunitaris d’inclusió social. A Barcelona, els barris que reaccionen més bé davant la pobresa són els que més s’organitzen per fer-hi front.

L’Ajuntament de Barcelona no només ha prioritzat i ha augmentat progressivament la seva inversió social des que va començar la crisi, sinó que ha reforçat la cooperació amb les entitats socials i la societat civil en general per millorar l’impacte d’aquestes inversions. L’Ajuntament ha donat continuïtat a un projecte ja consolidat, com és l’Acord Ciutadà, i en els últims anys li ha donat un impuls renovat.

Una ciutat més inclusiva

Els objectius de l’estratègia compartida per a una ciutat més inclusiva són ben clars i ambiciosos. És difícil assolir-los tots, però si més no avui hi ha uns quants instruments que permeten acostar-s’hi.

Entre aquests objectius cal destacar que Barcelona sigui una ciutat que fa de la prevenció i la convivència la base del benestar per a tothom, una ciutat amb habitatge per a tothom, on la infància i les famílies disposin d’unes bones condicions de vida i benestar, on les persones grans siguin protagonistes, una ciutat plenament accessible i que garanteixi el dret a la vida independent, una ciutat sense cap mena de discriminació per raons de gènere, orientació o identitat sexual i origen ètnic o racial, i last but not least, una ciutat plenament acollidora i integradora en la diversitat fonamentada en la Declaració Universal dels Drets Humans.

stats