Societat 23/05/2014

Facilitats per les beques menjador

Les famílies podran acudir a Serveis Socials per demanar ajuda a mig curs

Ara
5 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha explicat aquest divendres les accions que durà a terme durant les vacances escolars per reforçar la cobertura d'alimentació i de lleure infantil.

Garantir l'alimentació

Els Centres de Serveis Socials tindran com a actuació prioritària, durant els mesos d'estiu, la detecció i la garantia de la cobertura de les necessitats d'alimentació dels infants.

Per aquest motiu es mantindrà l'estreta col·laboració entre l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i el Consorci d'Educació de Barcelona (CEB) per detectar possibles casos d'alumnes amb necessitats d'alimentació als Centres educatius de la ciutat i garantir la coordinació i derivació als serveis socials.

Aquestes actuacions es duran a terme mitjançant les Comissions Socials a partir del coneixement que tenen els centres escolars dels nens i nenes i el traspàs d'informació als Centres de Serveis Socials.

Aquest protocol permet el contacte dels Serveis Socials amb les famílies mitjançant entrevistes que permeten avaluar les seves necessitats socioeconòmiques i establir els recursos necessaris per garantir la cobertura de necessitats bàsiques.

Durant aquest curs 2013-2014, la coordinació entre les escoles i els centres de serveis socials s'ha desenvolupat en el marc de les Comissions Socials i es continuarà aplicant durant l'estiu.

  • En aquest curs s'han activat 1.674 ajuts per un import de 340.308 euros (aquests ajuts provenen de la detecció ordinària i de les comissions socials), en concepte d'ajut per complement de les beques menjador.
  • El curs escolar 2012-2013 es van activar 1.125 ajuts a famílies amb fills per un import de 264.199 euros.
  • Pel que fa al període de vacances escolars de l'any passat, es van donar 1.068 ajuts a famílies per un import de 249.699 euros, 262 dins del dispositiu entre l'IMSS i el Consorci d'Educació.

Des de la posada en marxa del protocol i les comissions socials, no s'ha detectat cap nen/a en situació de desnutrició ni en situació objectiva d'alimentació deficient.

El mes de maig de l'any passat es va iniciar l'oferta de berenars nutritius en els Centres Oberts de la ciutat durant tot l'any, i actualment l'ofereixen els 19 centres oberts de la ciutat.

Des de la seva posada en marxa s'han beneficiat 2.328 nens i nenes.

Totes aquestes polítiques s'emmarquen en la voluntat de l'Ajuntament de prioritzar totes les polítiques que garanteixen la cobertura de les necessitats bàsiques de les persones, en aquest cas de l'alimentació:

Durant l'any 2013, l'Ajuntament ha destinat gairebé 14 milions d'euros (un 22,4% més que l'any 2012) en polítiques d'alimentació, entre les que destaquen:

- 3.980 ajuts econòmics atorgats en concepte d'alimentació l'any 2013 per un import de 601.000 euros, un 128% mes que l'any anterior (des de gener fins a maig del 2014 s'han atorgat un total de 2.297 ajuts econòmics per alimentació amb un import total de 374.312 euros).

- Beques Menjador: l'Ajuntament de Barcelona garanteix els recursos necessaris per tal de cobrir els 100% de les sol·licituds de beques menjador que compleixen els requisits de la convocatòria, per aquest motiu es va incrementar per aquest curs escolar 2013-14 l'aportació extraordinària en concepte d'ajuts individual menjador, tot situant-la en 3,1 milions d'euros.

En total, aquest curs es destinaran 9.408.920 euros per a aquest concepte, dels quals un total de 5,7 milions d'euros (un 60,58% del total) provenen de l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta és la xifra més alta destinada mai fins ara per part del govern municipal.

Per aquest motiu és el segon curs escolar consecutiu que, gràcies a una nova aportació extraordinària del govern de la ciutat, des de l'inici de curs es cobreixen totes les sol·licituds que compleixen els requisits i també que s'eliminen les llistes d'espera que hi havia en mandats anteriors.

En total, són 17.073 ajuts individuals de menjador adjudicats aquest curs respecte dels 15.479 del curs anterior.

- L'Ajuntament de Barcelona treballa en col·laboració amb les entitats del tercer sector social per enfortit totes les polítiques socials. Pel que fa a matèria d'alimentació, l'Ajuntament ha signat convenis i subvencions amb entitats que ofereixen serveis i accions destinades a garantir la cobertura alimentària per un valor de gairebé d'un milió d'euros (per exemple, i entre d'altres, Creu Roja, Càritas i la Fundació Banc dels Aliments)

- Des del mes de febrer d'enguany, l'IMSS per tal de garantir la coordinació i derivació de situacions de necessitat socioeconòmica en general i d'alimentació infantil en particular, ha establert un circuit de coordinació entre els Serveis Socials i Salut davant de situacions de vulnerabilitat nutricional en infants de 0-3 anys detectats a l'Atenció Primària de Salut, que assegura la derivació en 24h en el cas de detectar alguna situació de dèficit alimentari per qüestions socioeconòmiques de la família.

- Des del mes de setembre fins a dia d'avui s'han repartit 1.628 targetes "Barcelona Solidària" per un import de més de 280.000 euros

Lleure i esport per a tots

Pel que fa a la Campanya de Vacances d'Estiu, l'Ajuntament de Barcelona posarà a disposició dels infants i adolescents d'entre 1 i 17 anys un total de 203.399 places per a casals, campus esportius i colònies.

Aquesta oferta suposa un increment de més de gairebé 41.500 places respecte de l'oferta de l'any passat. El 83% de les activitats ofereixen servei de menjador.

Per garantir la participació i l'accés de tots els infants i adolescents al conjunt de l'oferta d'activitats, l'Ajuntament assegurarà la cobertura de tots els ajuts econòmics a les famílies que compleixin els requisits, per això aquest any es destina una partida inicial d'1,03 milions d'euros d'ajuts per a famílies, ampliables segons la necessitat.

Estiu Fantàstic

Així mateix, per sisè any consecutiu, l'Ajuntament de Barcelona promourà, juntament amb el Consell de l'Esport Escolar de Barcelona (CEEB) i la Fundació de l'Esport Escolar de Barcelona, el programa 'Un Estiu Fantàstic', que promou les activitats esportives d'estiu en barris sense oferta lúdica d'aquest tipus.

Aquest programa es basa en la pràctica de l'esport com a eina de cohesió social, integració i aprenentatge. L'activitat és gratuïta per a les famílies, i tots els cursos inclouen el menú.

L'Ajuntament de Barcelona treballa durant tot l'any amb la promoció de l'esport a través del 'Convivim Esportivament', un programa de promoció d'activitats esportives en horari escolar i no escolar d'infants i joves.

Amb el programa 'Un Estiu Fantàstic!' es dóna continuïtat a aquestes activitats durant el període de vacances escolars.

L'any passat, un total de 8.550 nens i nenes i adolescents d'entre 5 i 18 anys hi van participar. Les activitats cobreixen les necessitats lúdiques d'estiu a través de l'oferta de diferents casals esportius que es desenvolupen en equipaments esportius municipals.

Aquest programa té la finalitat de compensar els desequilibris que la nova situació econòmica ha portat a les famílies, limitant l'accés a l'oferta i consum de les activitats d'estiu en les zones més desfavorides de la ciutat de Barcelona i rodalies.

Els barris barcelonins on es desenvoluparan aquestes activitats aquest any són el Turó de la Peira, el Poble Sec, Roquetes, Trinitat Vella, Ciutat Meridiana, Ciutat Vella i la Guineueta.

Els nois i noies realitzaran les activitats esportives en equipaments municipals o patis oberts de Barcelona.

L'objectiu es crear un clima de convivència òptim i estable a través de l'esport de qualitat amb pràctiques lúdiques, actives, significatives i integradores; aconseguir una conciliació laboral, familiar i econòmica i potenciar la xarxa esportiva dels barris.

'A l'estiu, Barcelona t'acull'

Un grup de 140 joves d'entre 12 i 18 anys participaran, a partir del mes de juliol, a les activitats ofertes per la nova edició del programa "A l'estiu, Barcelona t'acull", una iniciativa de l'àrea d'Immigració de l'Ajuntament de Barcelona destinat a nois i noies que han arribat els últims mesos a la ciutat fruit del reagrupament familiar i que encara no estan escolaritzats.

L'objectiu de l'acció és facilitar-los el procés de coneixement de la ciutat i de la seva adaptació a la nova situació.

Durant els mesos de juliol i agost, aquests joves adquireixen coneixements sobre el seu nou entorn i la societat d'acollida, i alhora aprenen català a través de diverses activitats que es fan a les biblioteques de la ciutat.

Aquestes activitats permeten que coneguin els serveis municipals que té Barcelona al seu abast –equipaments de proximitat–, i alhora es generen espais d'interacció amb d'altres adolescents i joves.

stats