Societat 30/08/2015

Caçadors d'Hermes a Barcelona

Amants de les curiositats, es reuneixen per descobrir figures del déu mitològic a la ciutat

Ara
2 min

BarcelonaJa fa tres anys que onze amants de les curiositats barcelonines van fundar l’associació Caçadors d’Hermes de Barcelona. Sovint es troben per descobrir i fotografiar les figures d’aquest déu mitològic que hi ha a la ciutat.

Segons la mitologia grega, Hermes és missatger dels déus i déu del comerç, tot i que també és inventor i protector i déu dels lladres i els mentiders. A l’antic Egipte era conegut amb el nom de Djehuty, i els romans el van batejar com a Mercuri. Com a déu del comerç, la seva figura apareix representada en una gran quantitat d’edificis, com bancs, indústries i cases burgeses. De fet, és un dels déus més representats arreu del món.

A Barcelona n’hi ha milers, sobretot a l’Eixample, a causa de la gran quantitat d’antigues cases burgeses que hi havia al districte, i també a Ciutat Vella. El mateix Ajuntament de Barcelona té el caduceu d’Hermes, un dels seus trets distintius juntament amb el casc alat i les sabates alades, representat a la façana.

A la plaça de Catalunya també podem trobar una figura sencera d’Hermes, al grup escultòric anomenat Barcelona, de Frederic Marès. I qui també va voler homenatjar aquest déu va ser Antoni Gaudí, que va dissenyar sis fanals amb un casc alat, dos dels quals es troben a la plaça Reial.

Els membres de Caçadors d’Hermes de Barcelona busquen figures d’aquesta divinitat per tot Barcelona. Aquests bloguers curiosos queden sovint per descobrir-ne i fotografiar-ne de noves i desconegudes. A més, també ofereixen rutes culturals i exposicions fotogràfiques i realitzen conferències, en què expliquen les activitats que duen a terme i curiositats relacionades amb aquest déu.

Hermes, cofundador de Barcelona

Segons la mitologia grega, els dos germans Hermes i Hèracles van iniciar un llarg viatge en barca a la recerca del velló d’or. De les nou barques de la tripulació, una es va extraviar i va aparèixer on actualment hi ha Montjuïc. L’indret va agradar tant als dos germans que van decidir fundar-hi una ciutat amb el nom de Barca Nona, en referència a la novena barca perduda.

stats