Societat 06/01/2013

Captar la vida de la ciutat amb dibuixos

Barcelona organitza cursos d''urban sketching' fins a l'estiu, quan se celebrarà el 4t Simposi Internacional d'aquesta disciplina artística a la capital catalana. Urban Sketchers és un col·lectiu d'artistes de tot el món que dibuixen les ciutats on viuen i els llocs on viatgen. L'objectiu és documentar els espais i els moments a través del dibuix i dels diversos estils d'aquesta disciplina artística. Normalment dibuixen en grup i comparteixen els treballs a través de la xarxa

Marta Obiols
3 min
Dibuixos del col·lectiu Urban Sketchers de racons barcelonins.

Copsar un instant, un moviment, una situació, el que es té davant dels ulls: una imatge quotidiana de la ciutat. Aquest és el repte de l'Urban Sketching, un moviment mundial d'artistes que fan dibuixos urbans. Dibuixen al mig del carrer, amb llapis, tinta o aquarel·les, però sempre en un quadern de dibuix. Són treballs ràpids que s'han d'adaptar a la fugacitat de les situacions i a la vida i al dinamisme de la ciutat.

Barcelona , sota el leitmotiv BCN dibuixa , convida els ciutadans a mirar la ciutat amb ulls de sketcher i que surtin a dibuixar, llibreta en mà, les seves visions personals de la ciutat a través d'uns cursos oberts a tothom.

Cursos artístics

Des del desembre fins al juliol s'organitzen una sèrie de tallers de dibuix amb un programa de sortides al carrer que, articulats a partir dels centres cívics dels diferents districtes de Barcelona, volen fer arribar aquesta nova proposta als ciutadans.

Dos dissabtes de cada mes s'ofereixen tallers amb temàtiques diferents. S'organitzen grups de 15 persones i durant tres hores un instructor els acompanya per ajudar-los i donar-los indicacions.

El curs va començar pels volts de Santa Llúcia i es va aprofitar per retratar les fires i els mercats de Nadal tant a la catedral i a la plaça Sant Jaume, com a la Sagrada Família i a Sant Andreu. Ahir, coincidint amb la Cavalcada de Reis, es va fer la segona sortida. L'objectiu era captar l'ambient de la vigília de Reis a la ciutat. Habitualment els cursos es fan els dissabtes al matí, però ahir es va fer un horari especial per fer-lo coincidir amb la Cavalcada. Al punt de trobada, davant del centre cívic del Convent de Sant Agustí, els instructors van donar pautes sobre què i com dibuixar, petites nocions de llum, moviment i ambient, i seguidament els participants van començar a plasmar la ciutat als seus quaderns.

En les següents sessions es tractaran altres temàtiques, com el port, els mercats municipals, els parcs, les platges i la diada de Sant Jordi. Excepte en el cas d'ahir, els tallers sempre comencen a les 10.30 hores a les instal·lacions del centre cívic que ho organitza.

Consells personalitzats

Víctor Martínez, més conegut com a Swasky, és un dels instructors dels tallers. És membre de la direcció d'Urban Sketchers i recentment va rebre el premi Rendez-vous a la ciutat francesa Clermont-Ferrand per l'obra Voltant per Sants . L'obra retrata l'esperit del barri a través d'apunts ràpids amb llapis, tinta o aquarel·la, i amb anotacions escrites a mà.

Segons Martínez, "els tallers van dirigits a gent que sàpiga dibuixar", malgrat que assegura que el més important és tenir-ne ganes, llançar-s'hi i tenir inquietuds.

Les sessions comencen amb una breu explicació relacionada amb algun aspecte del dibuix i a partir d'aquí es fa un seguiment personalitzat de cada participant. "Parlem amb tothom, intentem donar consells, els diem quin tipus de material els aniria millor", explica Martínez, que afegeix que "el més bàsic és dibuixar sempre en un quadern i guardar els dibuixos". Víctor Martínez reivindica "el retorn a l'objecte, a la llibreta, que sempre portes amb tu i amb el qual estableixes gairebé una relació".

El dibuix en un quadern és, de fet, una de les característiques bàsiques d'aquests tallers. Una altra de les diferències respecte a un curs de dibuix convencional és que "sempre es dibuixa a fora al carrer i basant-se en una realitat que veus en aquell moment", explica Martínez.

La majoria de gent s'asseu a terra, tot i que en l'Urban Sketching tot és valid: bancs, murs, al metro, al tren. "De vegades", assegura Martínez, "estic dibuixant una persona i marxa. Aleshores deixo de dibuixar i guardo el dibuix, però, al costat, anoto que ha marxat. És la realitat, un dibuix ràpid que capta el moment". No tots els urban sketchers , però, deixen els dibuixos sense acabar. "Hi ha qui després els retoca a casa. Ja es considera urban sketching si s'ha començat al carrer i se n'ha captat l'essència".

Simposi internacional

Els tallers que s'inclouen en la proposta BCN dibuixa finalitzaran al juliol, coincidint amb la celebració del 4t Simposi Internacional d'Urban Sketching. De l'11 al 13 de juliol, Barcelona acollirà tallers, conferències i exposicions, i serà un punt de trobada d' urban sketchers d'arreu que dibuixaran la ciutat.

Per a aquesta quarta trobada mundial, s'ha escollit la capital catalana per la quantitat d'aficionats locals que concentra i per la vinculació de la ciutat amb l'art i el disseny. Tots els tallers estaran dirigits per instructors locals i internacionals, entre els quals hi ha arquitectes, il·lustradors i artistes, que es reuniran al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona abans de sortir a dibuixar la ciutat.

stats