Societat 25/04/2015

El Cibernàrium dóna més facilitats per accedir als cursos formatius

El centre desenvolupa un nou model de formació i amplia l’oferta a formats 'online' i multiplataforma

Arnau Romaní
3 min
Al Cibernàrium s’hi han fet més de 27.000 hores de formació.

BarcelonaParlar del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació, les TIC, és parlar d’un sector que està en constant evolució. Les noves tecnologies donen pas a tecnologies encara més noves, i, en conseqüència, els professionals que volen estar a l’última en aquest sector necessiten constantment actualitzar la seva formació. Amb aquesta idea com a base està treballant actualment el Cibernàrium de Barcelona Activa, l’espai de referència a Barcelona en la formació en el sector TIC. La funció del Cibernàrium és unir persones que busquen feina, professionals i pimes per divulgar i ajudar a millorar les activitats estratègiques i la competitivitat del sector tecnològic a través dels seus negocis.

Nou model de formació

Per això el Cibernàrium, situat al districte 22@ del barri del Poblenou, està desenvolupant un nou model de formació que permeti donar més facilitats a tots aquells que vulguin participar en algun dels cursos del centre, ampliant l’oferta a formats online i multiplataforma (mòbils, tauletes, etc.). D’aquesta manera, algunes de les activitats que es fan actualment de manera presencial passaran a ser tipus MOOC ( massive open online course ), per poder treballar amb els continguts que s’ensenyen sense haver d’assistir a les classes i aprofitant al màxim els suports que ofereixen les noves tecnologies (vídeos, podcasts, etc.). L’objectiu és donar la màxima accessibilitat a aquests cursos de formació i permetre que se’n puguin beneficiar el màxim nombre de persones interessades.

Aquests canvis, que requereixen una reconversió d’alguns continguts dels cursos, es preveu que comencin a funcionar de cara a finals d’any en forma de prova pilot i ja oficialment de cara al 2016, de manera gradual.

Itinerari personalitzat

Actualment, el programa formatiu del Cibernàrium consta d’uns 150 cursos en format breu dividits en diferents temàtiques segons els interessos de cadascú (màrqueting en el sector de la tecnologia, disseny de pàgines web, imatge digital...) o bé per sectors d’activitat (comerç, educació, turisme, mobilitat...).

El disseny d’aquest sistema de cursos breus del Cibernàrium està pensat perquè cada usuari combini diferents activitats de formació i defineixi un itinerari personalitzat, segons el seu interès de coneixement. De fet, la majoria d’usuaris (un 73%) provenen professionalment del sector TIC i en les càpsules formatives del Cibernàrium busquen l’oportunitat d’especialitzar-se o complementar la formació existent.

Durant els últims quatre anys s’han organitzat al Cibernàrium un total de 5.853 càpsules de formació, que suposen més de 27.000 hores. Pels cursos hi han passat unes 9.000 persones cada any, que han participat en una mitjana de tres càpsules formatives per cap. El balanç que es fa d’aquests quatre anys és molt positiu, tant des de l’administració, que aposta per seguir invertint en aquest espai com un dels centres de referència de la formació en el sector TIC, com segons els usuaris, que valoren amb una nota mitjana de 8 sobre 10 la formació rebuda al centre.

UN ENTORN PROPICI PER IMPULSAR EL SECTOR TIC

El Cibernàrium està situat a la primera planta de l’edifici MediaTIC. Compta amb un conjunt d’espais amb parets modulables que s’adapten a les necessitats de les activitats que s’hi facin i que suposen un total de 1.470 metres quadrats de superfície.

L’emplaçament del Cibernàrium, al districte de la innovació 22@, del barri del Poblenou, és una mostra més de l’objectiu de convertir aquesta zona en un clúster d’empreses i centres de recerca en matèria de noves tecnologies, buscant la cooperació i l’intercanvi de coneixement -el que es coneix com a espai per al networking, utilitzant el terme anglosaxó-. El Cibernàrium és una de les peces clau d’aquest districte de la innovació, que es complementa amb altres instal·lacions, com el Campus de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra o l’edifici de l’empresa Imagina, que inclou la productora Mediapro i el Centre d’Innovació Barcelona Media (CIBM).

En conjunt, en un entorn i una localització entranyable com és Barcelona i ben a prop de la plaça de les Glòries, el districte vol servir per acostar el vessant més formatiu i el més productiu del sector TIC. De fet, grans companyies internacionals han obert noves seus a la ciutat en els últims anys, atretes per la forta aposta que el districte fa pel sector TIC. És el cas de l’empresa britànica King, responsable del desenvolupament del famós joc per a mòbils Candy Crush.

stats