Societat 24/03/2015

Equipaments educatius públics: balanç del passat i previsió de futur

Les noves seus de l’EMAV i l’Escola Massana són dos dels projectes més esperats de cara als propers anys

Arnau Romaní
4 min
Equipaments educatius públics: balanç del passat i previsió de futur

BarcelonaAmb la finalització imminent del mandat 2011-2015 és moment de fer balanç de la inversió i de la planificació dels nous projectes que ha fet l’Ajuntament de Barcelona en matèria d’equipaments educatius públics. La inversió municipal del Consorci d’Educació de Barcelona en els últims 4 anys destinada a construccions, rehabilitacions i millores dels centres educatius públics ha estat de 193 milions d’euros.

Aquestes actuacions han de permetre tant a alumnes com a professors que l’activitat escolar es faci en uns equipaments amb les millors prestacions, per tal que això acabi revertint en un millor aprenentatge dels alumnes. El regidor d’Educació i Universitats, Gerard Ardanuy, afirmava fa uns dies: “Aconseguir que l’ampli i històric parc d’equipaments educatius públics de la ciutat estigui en les millors condicions possibles és un dels nostres principals objectius des de l’inici del mandat”, i assegurava: “Volem garantir uns centres públics d’alta qualitat també pel que fa a les seves instal·lacions, dependències i serveis”.

Trasllat de l’EMAV i la Massana

Una de les actuacions més esperades de cara al proper mandat és el trasllat de l’Escola Massana, situada actualment a l’edifici de l’antic hospital de la Santa Creu, al nou edifici que s’està construint a la plaça de la Gardunya. La nova seu, que suposarà una millora en aspectes de mobilitat i seguretat, estarà a punt per acollir els alumnes a partir del curs 2016-2017.

L’EMAV (Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona) també canviarà d’emplaçament. Una de les naus de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Batlló serà la nova seu de l’EMAV, que deixarà lliure l’edifici que fins ara ocupava a la Via Laietana. Amb la nova ubicació, l’EMAV vol ampliar l’oferta de places -de 400 a 600 alumnes per curs-, per poder adaptar-se a la creixent demanda dels seus estudis.

A part d’aquests dos trasllats, durant els propers anys també s’ha previst l’obertura de 5 nous centres educatius: la nova Escola Univers, l’activitat escolar de la qual s’està duent a terme de forma provisional en uns mòduls prefabricats del Poble Romaní però que obrirà un nou edifici properament al carrer Bailén; la nova Escola dels Encants, que també es traslladarà dels mòduls prefabricats on s’imparteix classe actualment al nou centre situat al carrer Consell de Cent; el nou Centre de Formació d’Adults Les Corts, que ocuparà l’espai del que era l’antiga Cristalleria Planell; la nova Escola Municipal de Música Can Fargas, al passeig Maragall del barri d’Horta, i el nou Centre de Formació d’Adults Pere Calders, al carrer Calàbria.

28 noves escoles bressol

Durant aquest mandat s’han posat en marxa 28 noves escoles bressol -23 de noves i 5 que substitueixen antics edificis-. La inversió, que ha tingut un cost de 42,6 milions d’euros, ha permès crear 3.005 noves places de treball per poder adaptar-se a la ràtio alumnat/aula que dictamina la Generalitat de Catalunya. A més, el Consorci d’Educació també ha fet un esforç pressupostari per incorporar noves iniciatives i recursos que fomentin i amplifiquin els coneixements professionals dels directors i dels educadors i educadores dels centres, així com altres iniciatives que millorin l’atenció i el servei dels infants i de les seves famílies.

De cara al proper mandat està previst que 8 noves escoles bressol obrin les portes, que permetran oferir en total 600 places destinades a nens i nenes que tinguin entre 4 mesos i 3 anys. Les escoles bressol municipals estaran situades a Gràcia (2), l’Eixample (3), les Corts, Horta-Guinardó i Sant Andreu, i la seva construcció tindrà un cost aproximat de 16,5 milions d’euros. De moment, els dos únics centres que iniciaran l’activitat lectiva el proper curs escolar 2015-16 seran l’EBM Escorial, del barri de Gràcia, i l’EBM Guinardó.

Millores als centres educatius

Quasi tots els centres educatius públics de la ciutat han rebut alguna inversió per poder fer reformes i millores en els seus equipaments en aquests últims 4 anys. L’Escola N-II Pràctiques, per exemple, situada al districte de Sants-Montjuïc, ha pogut remodelar la cuina i fer diverses obres de manteniment al menjador, al rebost i als vestidors dels cuiners, una actuació que feia temps que es demanava, i l’Institut Juan Manuel Zafra, situat al barri de Camp de l’Arpa, ha pogut reformar de dalt a baix el seu taller de tecnologia, que ha estat pavimentat de nou i el mobiliari de l’aula ha estat reemplaçat. Com aquestes actuacions, se n’han fet més de 120 només en l’últim any, i n’hi ha previstes un grapat més de cara als propers anys.

Una de les prioritats del govern municipal en les reformes que s’han fet durant aquest mandat ha estat que les diferents actuacions de millora dels centres públics afectessin el mínim possible l’activitat escolar diària. En aquest sentit, s’ha aprofitat el període estival, quan els nens i nenes no van a l’escola, per realitzar el gran volum d’actuacions. En els casos en què les reformes requerien més temps, ha estat vital la relació entre l’empresa i el centre, per intentar minimitzar l’afectació de les obres en el dia a dia de l’escola. Així ha succeït amb l’escola Duran i Bas, situada al districte de les Corts, on s’han fet diferents actuacions per reformar i rehabilitar alguns equipaments de l’escola (s’ha canviat la tanca del recinte de l’edifici, s’han restaurat les cobertes de moltes aules -algunes de les quals havien tingut goteres-, s’ha reformat la cambra frigorífica del menjador i s’ha instal·lat un jardí amb diferents nivells segons el tipus de vegetació que hi creix) que s’han allargat més enllà del període de vacances escolars. La directora del centre, Maria Asunción Latorre, ha assegurat que, tot i la durada de les obres, “l’empresa ha posat totes les facilitats per poder continuar amb la vida a l’escola i el balanç final ha estat molt positiu”.

stats