Societat 23/02/2015

IDN: imatge, dansa i nous mitjans al Mercat de les Flors

El festival mostra tres propostes coreogràfiques que neixen de les últimes tendències tecnològiques

Ara
2 min
IDN

BarcelonaDel 26 de febrer a l’1 de març, tres propostes escèniques pugen als escenaris del Mercat de les Flors en el marc del festival IDN, amb tres espectacles ben diferents però que, a la vegada, comparteixen l’interès i la recerca al voltant de la noció de percepció.

La cinquena edició del festival IDN presenta enguany una oferta en què la dansa a la pantalla ocupa un lloc més important que mai i selecciona, de manera acurada, un catàleg de curtmetratges i migmetratges de dansa que prenen el cos i el moviment com a subjectes.

Fruit del treball endegat fa dos anys per Pablo Palacio i Muriel Romero i coproduït per IDN 2015, Neural Narratives 2: Polytopya presenta, en paraules dels seus autors, «un escenari que es converteix en un laboratori dels processos de tecnogènesi i virtualització progressiva dels cossos i el flux de consciència de l’ésser humà». Tres intèrprets aliats amb el dissenyador de software Daniel Bising proposaran «visualitzar xarxes neuronals artificials, creant connexions entre membres corporals reals i membres corporals imaginats».

Per la seva banda, a la proposta Quantum de Gilles Jobin la física es converteix en el centre del projecte. L’espectacle neix durant la seva residència artística al laboratori de física de partícules més gran del món, el CERN de Ginebra, on Gilles Jobin coincideix amb l’artista alemany Julius von Bismarck. A partir de la instal·lació luminocinètica de Von Birsmarck, Gilles Jobin crea una hipnòtica coreografia per a sis ballarins, una oda a la física de les partícules en un entorn sonor immersiu.

L’entorn que construeix Nicole Seiler a Shiver, la tercera proposta coreogràfica, és inquietant. Com partícules volant, la llum del projector no mostra, sinó que més aviat confon la mirada. La coreògrafa investiga la relació entre imatge i so en complicitat amb les tecnologies des de fa més de 10 anys. A Shiver s’inspira en les pel·lícules de terror i convida l’espectador a passar una estona dubtant del que veu.

En aquesta edició d’IDN hi destaca la presentació i el debat de Filmar la dansa, un projecte que inclou sis creacions col·lectives amb la participació de vuit coreògrafs, cinc realitzadors, dos directors de fotografia i divuit intèrprets, que destaca la importància de les adaptacions audiovisuals dels espectacles.

A més, tres instal·lacions ocuparan els diferents espais de trànsit del Mercat, entre les quals hi haurà Walk Me, un treball liderat per Maria Philippou amb la participació d’artistes i curadors internacionals i que s’ha produït en el marc del projecte europeu LÉIM.

L’IDN també oferirà diverses activitats que busquen la participació del públic: una sessió activa per als més joves; trobades amb els artistes en finalitzar els espectacles, i el workshop Re-dimensionant l’espai escènic. Mapping/3D/Interactivitat.

Pel preu d’una entrada al Mercat, els participants, amb l’ajuda d’un grup de professionals experts, també tindran l’ocasió de modificar la percepció de l’espai amb projeccions mapades, sistemes senzills interactius i elements 3D generats i/o estereoscòpics creats in situ a partir de les idees que sorgeixin al moment.

stats