Societat 12/10/2014

L’empremta de la Barcelona romana

Molts dels seus vestigis es poden descobrir amb una ruta que proposa el Museu d'Història de Barcelona

Ara
2 min

BarcelonaL'antiga Bàrcino estava envoltada d'un emmurallat amb quatre portes d'entrada. Aquestes portes es localitzaven als eixos principals de la ciutat. Un exemple n'és la plaça Nova, on es conserva un dels passos laterals per a vianants i les dues torres semicirculars.

Però aquesta no és l'única porta que es pot observar, també n'hi ha una al Pati Llimona, on també es pot visitar el pas lateral per a vianants.

Les restes de la muralla que envoltaven la ciutat es poden trobar en diferents carrers de la ciutat. És el cas del carrer de la Palla, el carrer del Sots tinent Navarro o la baixada de Caçador.

Al carrer del Paradís, s'hi localitza un temple romà del final del segle I aC. El temple estava situat al fòrum o plaça pública de la ciutat, on es trobava una gran part dels edificis públics. Se'n conserven quatre columnes.

Bàrcino tenia dos aqüeductes que portaven l'aigua a la ciutat, un ho feia des del riu Besòs i l'altre des de Collserola. Tots dos arribaven fins a la porta de l'actual plaça Nova. A la plaça del Vuit de Març encara es conserven quatre arcades d'un dels aqüeductes.

Fora de la ciutat romana estaven situades les tombes i els mausoleus, tal com podem observar a la necròpolis conservada a la plaça de la Vila de Madrid.

Antigament, les necròpolis s'ubicaven als voltants de les vies que portaven a les portes d'entrada a la ciutat. A la plaça de la Vila de Madrid les tombes s'estenien als dos costats de la via.

Per recuperar tot el patrimoni històric deixat pels romans, i sobretot el que està més amagat, l'Ajuntament va posar en marxar el pla Bàrcino, que té diferents actuacions en marxa.

stats