Societat 07/07/2014

L’essència de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar

L'historiador Pau Vinyes proposa un itinerari per aquest barri de Barcelona

Ara
2 min

BarcelonaLa Fàbrica de Creació Fabra i Coats, la plaça del Mercadal amb el mercat centenari o la coneguda popularment com a plaça del rellotge són només alguns indrets on descobrirem l'essència i l'ànima de barri que manté l'antic poble de Sant Andreu de Palomar.

L'historiador i dinamitzador cultural Pau Vinyes Roig, un enamorat d'aquesta part de la ciutat on viu i treballa, ens encomana l'entusiasme del passat i el present d'uns indrets que mantenen l'essència i l'ànima del que havia estat Sant Andreu de Palomar abans d'annexionar-se a Barcelona.

L'itinerari que ens proposa fer en un breu període de temps inclou la plaça d'Orfila, just davant de la parròquia de Sant Andreu de Palomar, que encara conserva uns murals ben significatius.

Seguim cap a la Casa Bloc, que en època republicana es va construir tenint present les necessitats dels obrers de la zona.

"Seguia els criteris de l'arquitectura racionalista i va ser i és un model molt estudiat, i fins i tot s'havia projectat construir-hi una biblioteca i la primera piscina municipal, però l'esclat de la guerra civil ho va truncar tot", recorda.

El centre històric té com a epicentre la plaça coneguda popularment com del rellotge, pel rellotge que observem penjat a la façana d'un dels edificis, o sigui, la plaça del Comerç.

Moltes veïnes i veïns s'asseuen a les terrasses, o senzillament descansen després d'haver fet una passejada pel centre. Ara que la quitxalla té vacances, es veuen molts infants jugant al bell mig de la plaça o bevent de la font dedicada a un santandreuenc emblemàtic.

El nostre periple continua cap a la plaça del Mercadal. "És una de les tres places porxades que hi ha a Barcelona", subratlla Vinyes.

Aquí mateix encara hi ha activitat en botigues centenàries. I parlant del centenari, el que s'escau enguany al Mercat de Sant Andreu.

Els carrers antics i empedrats ens permeten desconnectar de la vida més urbana i sentir que caminem plàcidament recordant el passat industrial.

Justament entrem al recinte de la Fàbrica Fabra i Coats, avui Fàbrica de Creació i que conté el Casal d'entitats del barri o el Centre Cultural Can Fabra.

"És de les poques a l'Estat espanyol que l'edificació i arqueologia industrial es conserva tal com era", diu, recordant com n'era, de frènetica, l'activitat, quan la indústria tèxtil era molt important. Posa l'accent al nom de l'escola bressol, Filadores, en homenatge de les treballadores d'antuvi.

Per a moltes i molts aquesta part de la capital catalana és tota una descoberta. Una de les deu Barcelones que no podeu deixar de conèixer.

Trepitgeu-la i us impregnareu d'aquesta essència de l'antiga vila que havia estat Sant Andreu de Palomar.

stats