Societat 09/08/2014

L’'slow beer' va l’alça com a forma de consum i de producció

Catalunya compta amb mig centenar de productors qualificats de cervesa artesana

Ara
2 min

BarcelonaEn prop de cinc anys el mercat de la cervesa artesana ha crescut fins haver-hi més de 200 varietats de la beguda a Catalunya, elaborada per mig centenar de productors certificats.

L'slow beer va l'alça com a forma de consum i de producció. Cada cop hi ha més persones que s'aventuren a crear la seva pròpia cervesa: un art que alguns ja el consideren de gurmet.

Un exemple de micro-cerveseria artesana és Senglaris, un projecte creat el 2011 per sis amics al Parc Natural de Collserola. El lloc on experimenten amb la cervesa és a l'interior d'un molí de vent rehabilitat, que s'ha convertit en la marca del producte.

Expliquen que cada vegada la cervesa artesana s'ha anat convertint més en cervesa d'autor. "Té un punt gurmet: un cop pots provar de fer-la amb mel, altres vegades amb romaní o amb espècies", assenyala Enric Fabre, cofundador de Senglaris.

Cervesa artesana versus cervesa industrial

El volum de litres que es produeix i el procés en què s'elabora la cervesa artesana són els eixos per diferenciar-la de la industrial. L'artesana no té additius, ni conservants ni està pasteuritzada. Tampoc té filtratge cosa que fa que sigui més densa.

"La cervesa artesana està viva dins l'ampolla. Amb el temps va canviant i, fins i tot, millora", explica Fabre. Aquesta vida que té és gràcies el llevat, un dels productes bàsics per elaborar-la i que la diferencia de la industrial.

Camí per recórrer

En gairebé cinc anys el mercat de la cervesa artesana s'ha multiplicat fins haver-hi més de 200 varietats de cervesa artesana a Catalunya. Ha augmentat la producció, el nombre d'empreses que s'hi dediquen i també el número de fires i mostres sobre el producte.

Tot i aquest avenç, els experts recorden que encara falta camí per recórrer. "Sembla que la producció de cervesa artesana hagi arribat al sostre, però no és així. Si es compara amb altres països com als Estats Units o als del nord d'Europa –Bèlgica, Alemanya, Anglaterra-tot just estem en estats primogènits", assegura Anton Sabariego, també cofundador de Senglaris.

Crear cultura gurmet

De fet, la producció de cervesa artesana a països com els Estats Units supera l'11 per cent, mentre que a Catalunya no arriba a l'1 per cent, segons les darreres dades del sector.

La clau és "crear la cultura de qualitat", que la cervesa deixi de ser "la germana pobre i es consolidi com un producte gurmet, com és el vi", assenyala.

D'altra banda, durant les festes del barri de Gràcia de Barcelona se celebrarà la 2a Mostra de Cervesa Artesana a Gràcia, el Vilabirra 2014, una trobada imprescindible per als amants d'aquesta beguda.

stats