Societat 01/11/2014

El MUHBA i el Museu Frederic Marès obren les portes a persones amb Alzheimer

El projecte 'Estimul'Art' ofereix a aquest col·lectiu l'oportunitat de visitar diverses obres dels dos museus amb l'objectiu d'estimular l'art i la memòria històrica

Arnau Romaní
3 min
El MUHBA i el Museu Frederic Marès obren les portes a persones amb Alzheimer

Ara fa un parell de mesos un grup de 10 persones, diagnosticades d’Alzheimer en fase lleu o moderada, van poder visitar el Retaule de Conestable (1464-1465) de Jaume Huguet, situat a la capella de Santa Àgata, dins del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona (MUHBA). Molts van sortir, en paraules d’una de les terapeutes, emocionats de la visita, sabent que era una activitat diferent que els havia permès endinsar-se durant una estona en la història de la ciutat. Aquesta és la primera de les 10 sessions que s’han programat fins al mes de març, dins d’un programa destinat exclusivament a persones amb Alzheimer per tal que, acompanyades dels seus familiars o cuidadors, tinguin l’oportunitat de visitar un dels dos museus que formen part d’aquest projecte, el MUHBA i el Museu Frederic Marès.

El programa, titulat Estimul’Art, història, art i Alzheimer, juga amb el doble significat d’Estimo l’art i d’Estimular, en una clara referència al doble objectiu del projecte: pretén acostar l’art a aquelles persones que, per la seva malaltia, tenen més dificultats per poder visitar un museu i gaudir-ne, i, alhora -i aquest és un dels punts forts de la iniciativa-, vol estimular el record i la memòria de les persones amb Alzheimer a través dels continguts històrics i artístics.

La visita està composta per unes activitats dissenyades expressament pel personal del museu i de la Fundació ACE -una entitat que treballa amb persones amb Alzheimer i altres malalties-, separades en dos blocs. En el primer, el personal del museu fa una explicació sobre una obra artística i posa èmfasi a crear un relat que permeti seguir una línia narrativa, però sempre amb un rerefons divulgatiu.

En el segon bloc, el més participatiu, són els visitants els que han d’intentar respondre a unes preguntes sobre l’obra d’art que se’ls ha presentat. En aquesta part és on es treballa la memòria d’aquestes persones a partir dels continguts artístics i històrics de diferents aspectes de la ciutat de Barcelona que se’ls han plantejat anteriorment, per intentar estimular els processos de reminiscència dels participants.

El binomi centre sociosanitari - museus

L’Estimul’Art és una iniciativa innovadora, que no compta amb gaires referents. La clau és la col·laboració, si més no curiosa, entre entitats sociosanitàries i museístiques. Es tracta d’un projecte que uneix la Fundació ACE - Institut Català de Neurociències Aplicades, el Museu Frederic Marès i el MUHBA. Aquesta última institució és la que coordina tot el projecte.

El binomi entre aquests dos tipus d’entitats és una de les peculiaritats que el projecte vol assumir, i que, de fet, vol treballar de cara a altres col·laboracions futures. Es tracta d’un vincle que ajuda les dues parts. D’una banda, beneficia les entitats sociosanitàries, perquè permet oferir a les persones que tenen la malaltia una sèrie d’activitats diferents de les que estan acostumades a fer en aquests centres. D’altra banda, projectes com l’ Estimul’Art ajuden també els museus, perquè els doten d’un reconeixement social i un prestigi que va més enllà del que els proporciona la seva col·lecció material.

EL PAPER DELS MUSEUS

El projecte Estimul’Art posa sobre la taula el paper dels museus en la societat moderna. Els museus actuen com a magatzems de memòria cultural: són espais que reuneixen una sèrie de coneixements, molts dels quals són records del nostre passat com a societat. En aquest sentit, l’analogia que s’estableix amb la memòria humana i amb la lluita contra l’Alzheimer és clara: es tracta de poder conservar un patrimoni, basat en el record de l’home. Per això, Estimul’Art veu en els museus una eina per intentar recuperar aquesta memòria, ja sigui a nivell personal o col·lectiu.

Però el debat del paper dels museus no acaba aquí, i és que a partir d’aquest projecte també sorgeix una altra qüestió: el de la seva funció ja no únicament com a centre cultural, sinó també com a centre social. La idea és poder entendre el museu com un espai obert a tothom, que s’adapta a les característiques de cadascú, i, com a tal, també a les persones amb Alzheimer, que es preveu que cada cop seran més. De fet, alguns estudis asseguren que d’aquí 35 anys les persones amb Alzheimer rondaran els 100 milions, 60 milions més de les persones que tenen la malaltia actualment al món. Amb Estimul’Art es busca incloure aquest col·lectiu com a públic de museus, amb les adaptacions pertinents perquè també en puguin gaudir i aprendre.

stats