Societat 03/07/2014

Més espai de lleure a la renovada plaça Gal·la Placídia

La intervenció ha tingut un cost de 2,24 milions d'euros

Ara
3 min

BarcelonaEls veïns dels districtes de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi ja gaudeixen dels nous espais públics de lleure que ofereix la remodelada plaça Gal·la Placídia.

La plaça ha culminat aquest mes de juny un llarg període d'intervencions urbanístiques que han comportat diverses afectacions a l'espai comprès entre la Travessera de Gràcia, la Via Augusta i el carrer Sant Marc, com el trasllat del mercat provisional de la Llibertat en un dels seus laterals o l'obra d'ampliació de l'estació d'FGC de Gràcia.

La intervenció ha tingut un cost de 2,24 milions d'euros i ha suposat la renovació total dels elements de mobiliari urbà i la redefinició dels usos dels vials de l'entorn.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, afirma que aquesta plaça "és una magnífica demostració que la col·laboració entre veïns i Ajuntament acaba fent projectes que resulten un èxit".

Trias també destaca que el renovat espai és un èxit per a tothom: "hem omplert la plaça de jocs infantils, i això li dóna molta vida".

L'Ajuntament de Barcelona ha fet una actuació integral de la plaça, incrementant en 1.660 metres quadrats l'espai per a vianants, fins a arribar a una superfície total de 7.600m2, i que integra, com a vial d'accés restringit, el vial existent dins de l'àmbit.

Amb un pressupost total de 2,24 milions d'euros, el consistori ha buscat l'objectiu de recuperar el màxim d'espai per al passeig i l'estada dels veïns i d'endreçar els elements presents en aquesta plaça.

El resultat d'aquesta actuació és fruit del treball conjunt dels serveis tècnics del districte de Gràcia, associacions de veïns i comerciants.

Durant aquests vuit últims mesos d'obres, s'ha procedit a la demolició dels paviments així com d'altres elements existents a la plaça (com ara reixes de ventilació, lluminàries, jocs infantils, mobiliari urbà, edicle del pàrquing subterrani, etc), per poder efectuar el moviment de terres necessari per tal d'ajustar els nivells de la plaça a la nova topografia projectada.

Posteriorment, s'ha procedit a col·locar una nova pavimentació a base de paviment d'aglomerat asfàltic de color groc o negre segons la zona, i paviment de lloses prefabricades de formigó a les voreres dels edificis que donen a la plaça o de peces de panet gris per a les voreres de Via Augusta i Travessera de Gràcia.

El projecte també ha inclòs la renovació de les xarxes de serveis urbans: l'adaptació de la xarxa de drenatge i clavegueram i la construcció d 'un nou col·lector a la vorera de Via Augusta (que connectarà amb l'existent a la Travessera de Gràcia) i la renovació total i modernització de l'enllumenat públic.

També s'ha realitzat l'enjardinament de l'àmbit (plantació d'arbrat i de plantes vivaces i gramínies) i la instal·lació de xarxa de reg, resolent amb un talús verd la transició entre diferents nivells de la plaça.

A més, s'han instal·lat nous elements de mobiliari urbà (bancs i cadires, papereres, columnes de ventilació, etc.) una nova àrea de jocs infantils, dues fonts d'aigua potable, la substitució de l'edicle existent d'accés al pàrquing subterrani (BSM), una nova marquesina per a la parada d'autobús, i s'ha procedit a la reubicació del quiosc de premsa i la senyalització de tota la plaça.

Pel que fa a la mobilitat, s'ha convertit el carril ascendent de Via Augusta en un carril multiús en el tram de davant de la plaça perquè als matins funcioni com a zona de càrrega i descàrrega per a donar servei als comerciants de la plaça, i a les tardes i hores punta fora d'aquest horari funcioni com a carril BUS. A les nits i caps de setmana serà zona d'estacionament.

Aquesta és una fórmula que ja s'ha implementat amb èxit en altres punts de la ciutat.

stats