Societat 05/07/2014

Modernisme a meitat de preu per a tots els barcelonins

Torna la campanya d'estiu per promoure el patrimoni modernista entre els veïns de la ciutat de Barcelona

Martí Cornet
4 min
Modernisme a meitat de preu per a tots els barcelonins

L’arquitecte Antoni Gaudí va prestar especial atenció al terrat quan va projectar la que es convertiria en la seva última obra civil, la Casa Milà, més coneguda com la Pedrera (1906-1912), un edifici que avui forma part del Patrimoni de la Humanitat. A diferència de la majoria d’arquitectes de l’època, que donaven molt poca importància a aquest espai, Antoni Gaudí considerava que el terrat atorgava a l’edifici una forta personalitat.

Si passejar pel carrer amb barret era signe d’elegància, els edificis amb un bonic terrat també eren més distingits, pensava. “Els edificis que s’acaben amb elements raquítics, com creus, penells, etc. són veritables caricatures, són com la calba que té un sol pèl al mig”, va dir el genial arquitecte Antoni Gaudí (Reus, 1852 - Barcelona, 1926), que va deixar una bona empremta a la capital catalana.

El terrat és un dels espais més apreciats de la Pedrera. Bona part dels que el visiten gaudeixen imaginant què representen la trentena de xemeneies que hi ha al terrat.

Amb el nom de L’altra Pedrera, s’ofereix aquest estiu una visita guiada especial, plena d’anècdotes, en què es pot descobrir un munt d’espais d’aquest singular edifici d’Antoni Gaudí, situat al passeig de Gràcia, que quan va ser construït va rebre un grapat de crítiques de barcelonins, que adduïen que no encaixava en l’estil de l’època.

Aquesta visita a la Pedrera, i moltes altres a edificis modernistes de la ciutat de Barcelona, i també la participació en una diversitat d’activitats culturals i socials al voltant del Modernisme, s’ofereix aquest estiu a meitat de preu a tots els barcelonins gràcies a la campanya Tens el millor Modernisme a casa, impulsada per l’associació Ruta del Modernisme de Barcelona i també per l’Ajuntament de Barcelona.

Descobrir una part del patrimoni més fascinant de la ciutat

Amb aquesta promoció d’estiu, la Ruta del Modernisme de Barcelona ofereix als ciutadans una bona oportunitat per descobrir una part del patrimoni més fascinant de la ciutat, admirat també per visitants de tot el món i que, en alguns casos, constitueix un dels seus principals motius de visita.

Els ciutadans que vulguin aconseguir els descomptes per visitar bona part dels edificis modernistes o assistir a alguna de les activitats que hi tenen lloc només s’han de subscriure gratuïtament a la web de la promoció d’estiu www.bcn.cat/modernisme, registrar-se amb el nom i els cognoms i l’adreça de correu electrònic, i rebran mitjançant correu electrònic els 19 vals de descompte, amb els quals es podran arribar a estalviar més de 100 €.

Tercera edició de la campanya

Aquesta és la tercera edició de la campanya d’estiu de la Ruta del Modernisme de Barcelona, que els últims anys ha tingut bona acollida. L’estiu passat s’hi van subscriure prop de 10.300 ciutadans i més de 4.500 persones van fer alguna de les visites guiades als edificis inclosos a la promoció.

Aquest any s’hi sumen més edificis a visitar i més varietat d’activitats. La promoció d’estiu de la Ruta del Modernisme d’aquest any també inclou activitats per a tot tipus de públics: aperitius modernistes, tallers, exposicions, visites nocturnes i música en viu.

D’entre les novetats d’aquest estiu destaquen les visites a la Casa Lleó i Morera, recentment oberta al públic, les visites guiades amb esmorzar i les sessions de dibuix al natural amb model al Cercle Artístic de Sant Lluc, a la Torre Bellesguard -que a més d’una visita de dia també ofereix la possibilitat de fer una visita nocturna i vetllades musicals-, els Aperitius modernistes, que consisteixen en un itinerari guiat per botigues, portalades pràcticament inèdites, etc., que es complementa amb aperitiu a l’interior del mític Hotel España, situat al cor de Ciutat Vella, i les Nits bohèmies, amb un itinerari guiat per alguns dels bars modernistes.

També hi ha espais que ja estaven inclosos en la promoció de l’estiu passat però que aquest any han ampliat el ventall d’activitats que ofereixen. És el cas de l’esmentada proposta L’altra Pedrera i també de les visites guiades als Pavellons Güell, els diumenges dels mesos de juliol i setembre, algunes de les quals especialment adaptades als infants, unes visites que es complementen amb un espectacle de titelles sobre els Pavellons Güell.

Tate Cabré, guia turística i periodista, experta en Modernisme, condueix tot sovint grups de visitants a espais modernistes de la ciutat, sobretot a la Sagrada Família. Tate Cabré destaca que a Barcelona, i a tot Catalunya, hi ha edificis de tres grans corrents fàcilment identificables: el gaudinisme (de Gaudí i seguidors com Salvador Valeri i Pupurull a la Casa Comalat a l’avinguda Diagonal, Sugrañes als ous gegants de la Monumental, Martinell als cellers modernistes o catedrals del vi, Jujol a la casa dels ous...), el floreal franco-belga de Lluís Domènech i Montaner al Palau de la Música, a l’Hospital de Sant Pau, a la Casa Lleó i Morera, a tantíssimes cases de l’Eixample...), i el medievalisme de Puig i Cadafalch a la Casa de les Punxes de l’avinguda Diagonal, a la Casa Amatller del passeig de Gràcia, a la fàbrica Casarramona de Montjuïc...”

“La peculiaritat del Modernisme barceloní i català és que és únic, molt ric, molt estimat per la població -subratlla Tate Cabré- i és l’arrel del Modernisme a Espanya, al nord d’Àfrica i a l’Amèrica Llatina: són els arquitectes i artistes modernistes catalans els que l’exporten a Melilla (Enric Nieto), a Madrid (Josep Grases), Cartagena (Víctor Beltrí), Cuba, l’Argentina, Puerto Rico, Xile... Fins i tot a Austràlia!”

stats