Societat 25/12/2014

Els Nadals del món, a Barcelona

Diverses tradicions nadalenques s'han barrejat i conviuen amb les de casa nostra

Ara
2 min

BarcelonaA Barcelona hi viuen moltes persones de nacionalitats ben diferents. Quan arriben aquestes dates nadalenques hi ha qui marxa al seu país d’origen i hi ha qui es queda a Barcelona. Sigui com sigui cadascú ha importat les pròpies tradicions i les ha barrejat amb les de casa nostra. En vols conèixer alguns exemples?

Els països de l’Amèrica Llatina tenen moltes tradicions iguals que les nostres, com guarnir l’arbre de Nadal o el pessebre. Es diferencien, però, a l’hora de cuinar. A Veneçuela, per exemple, és molt típic que els primers dies de desembre la família es reuneixi per cuinar les anomenades 'hallacas', una massa de farina de blat farcida de carn d’olla i embolicada amb fulles de plataner. Preparar-les és un ritual. Cada membre de la família prepara un ingredient diferent “i es van menjant durant tot el mes perquè quan arriba visita es van traient", explica Joseph Romero, un veneçolà que porta 16 anys a Barcelona. A banda de celebrar el 24 i el 25 de desembre, pels ciutadans d’aquest país sud-americà el dia més important de les festes nadalenques és el 31 de desembre.

Aquest dia també és el més important de les festes de Nadal per als russos, que com que es regeixen pel calendari ortodox el 31 de desembre és, per a ells, la primera festa grossa. Per als russos que viuen a Barcelona hi ha un supermercat on venen tota classe de productes d’allà. Es diu Troika Delicatessen i la seva directora, l’Anastasia Prietnikova, explica que la nit de Cap d’Any es reuneixen a les cases, perquè a Rússia hi fa molt fred. Allà mengen amanides i és molt típic el caviar de salmó. Ella té família catalana i cada nit del 31 de desembre els prepara els plats típics russos.

Si viatgem una mica més, arribem a Anglaterra o, més ben dit, a una botiga del carrer Floridablanca de Barcelona que es diu A Taste of Home i on venen tota mena de productes anglesos. Ara, per les festes, a més, han omplert els prestatges d’aliments i capricis típics, com per exemple el púding que mengen com a postre el dia 25 de desembre. Això sí, abans dels dolços és important haver menjat gall dindi amb salsa de nabius, tal com explica el Liam McGurk, treballador d’aquesta botiga, i d’origen anglès.

Una de les coses que més agrada fer a les cases britàniques després de dinar és treure els 'crackers', un cilindre de cartró partit en tres parts que, si s’estira, es trenca, i d’on surten regals. Múltiples tradicions amb un denominador comú: celebrar les festes de Nadal.

stats