Societat 27/12/2014

Una plaça de Nou Barris recordarà Can Sitjar

L’illa compresa entre els carrers de Desfar, Felip II i Escòcia rebrà el nom de l'antiga casa senyorial

Ara
2 min

BarcelonaEl Consell Plenari de Nou Barris ha aprovat per unanimitat anomenar plaça de Can Sitjar l’illa compresa entre els carrers de Desfar, Felip II i Escòcia, just a tocar de la plaça del Virrei Amat i exactament al lloc on s’havia alçat el casalot. D’aquesta manera es dóna resposta a la sol·licitud de la família Pujadas, els darrers masovers d’aquesta casa senyorial, i a la de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris.

L’Ajuntament continua així retent homenatge al passat rural de Nou Barris. Fa uns mesos es van batejar amb el nom de Can Xiringoi els jardins que s’estan construint a l’illa de les antigues cotxeres de Borbó, en record de la masia del mateix nom que hi havia hagut en els terrenys. Ara és el torn de Can Sitjar, la masia més gran del passat agrícola de Nou Barris.

El nom de Can Sitjar ja es referia a tot aquest indret al final del segle XVIII, i feia al·lusió al nom dels masovers, els Sitjar d’Horta. Es tractava d’un edifici enorme, amb una filera de 7 balcons, envoltat de camps i una font d’aigua.

Una masia amb història

A partir del 1786, la propietat va passar a les mans dels marquesos de Castellbell i la casa es va reconvertir en una mena de palau. Les parets de les estances es van recobrir amb pintures al·legòriques referides a les arts, la religió, la noblesa, la llei, la història, la intel·ligència… El menjador tenia forma oval, quatre obertures i diverses pintures al·lusives a les quatre estacions, realitzades durant els primers mesos del 1797.

En aquest escenari van començar a organitzar-se trobades i actes socials que van reunir personatges de la vida social, política, militar i religiosa de Catalunya. Arran d’aquestes trobades el baró de Maldà va decidir anomenar la masia Col·legi de la Bona Vida, una combinació singular de centre social, casa d’esbargiment, tertúlia i cenacle cultural il·lustrat.

Després d’aquesta època daurada, el gran casalot es va reconvertir en masia, però va conservar l’aspecte de palau. Els darrers masovers de la masia van ser la família Pujadas. Una quinzena de generacions va cultivar les terres fins que la masia va ser finalment enderrocada als anys seixanta, a causa de l’expansió de la ciutat.

Al lloc on hi havia la masia ara hi ha un gratacel, una part de la plaça del Virrei Amat i la placeta que rebrà el nom de Can Sitjar. La idea ha emocionat la família Pujadas i, en especial, l’última masovera, que encara viu a la zona i vol que es conservi viu el record del casalot.

stats