Societat 24/11/2015

Pescadors que ajuden a reduir les escombraries marines

El projecte Marviva analitza els residus del mar per conèixer-ne l’origen i saber com evitar-los

Ara
2 min

BarcelonaEl projecte pilot Marviva té com a objectiu conèixer la quantitat, el tipus i les característiques dels residus que hi ha al mar. Per fer-ho, al llarg d’un any s’analitzen les escombraries marines que els pescadors recullen en les xarxes durant les jornades de feina.

Les escombraries que hi ha al mar són una gran amenaça per a la vida marina, ja que provoquen la degradació de la qualitat de les aigües i afecten la flora i la fauna. A més, també poden provocar la disminució de les captures de pesca. Per conèixer amb més detall les característiques d’aquests residus marins l’Agència de Residus de Catalunya, la Confraria de Pescadors i el Port de Barcelona han posat en marxa la iniciativa Marviva.

Es tracta d’un projecte pilot que, al llarg d’un any, analitza les escombraries marines que els pescadors recullen en les xarxes durant les jornades de feina. “Amb el projecte volem donar a conèixer aquesta problemàtica, que siguem conscients de tot el que tirem al mar i on va a parar. Encara que no ho sembli som els escombriaires del mar”, ha afegit José Manuel Juárez, patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona.

Un cop a port, els pescadors dipositen les escombraries en un contenidor, i després aquests residus es pesen, quantifiquen, fotografien i classifiquen. “El problema de la brossa al mar fa molt temps que hi és, però encara no tenim prou coneixement de quin tipus de residus estem parlant, de quines són les fonts que els generen i de com podem actuar per eliminar i disminuir-ne l’entrada”, ha explicat Ignasi Mateo, tècnic de l’Agència de Residus de Catalunya.

Al mes d’octubre es van recollir més de 225 quilos de residus, un 63% dels quals eren plàstics, un 18% tèxtils i un 7% de fusta. A través d’aquest projecte, en què participen 11 embarcacions de la Confraria, es vol sensibilitzar la ciutadania i els pescadors sobre aquesta problemàtica. El projecte es realitza com a prova pilot al port de Barcelona, però es vol reproduir a la resta de ports pesquers de Catalunya.

stats